Puree z ziemniaków to bardzo popularne danie, które często gości na polskich stołach. Jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne i syte. Wystarczy ugotować ziemniaki, dodać mleko, masło i ulubione przyprawy, aby w kilka minut przyrządzić pychę w postaci gładkiego kremowego puree.
Kluczowe wnioski:- Puree z ziemniaków przygotowuje się z gotowanych ziemniaków, mleka, masła i przypraw.
- Można je podawać jako dodatek do mięs, ryb czy jako samodzielne danie.
- Im więcej masła, tym puree będzie smaczniejsze i bardziej kremowe.
- Warto dodać śmietanę, aby uzyskać aksamitną konsystencję.
- Puree ziemniaczane dobrze komponuje się z wieloma potrawami.
Puree z ziemniaków krok po kroku
Przygotowanie puree z ziemniaków jest bardzo proste. Wystarczy ugotować ziemniaki, zmiksować je z mlekiem, masłem i ulubionymi przyprawami aby uzyskać kremową masę. Jednak warto znać kilka trików, by puree było idealnie gładkie i pychę.
Kluczowe jest, aby ziemniaki dobrze ugotować. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane, wtedy puree będzie kleiste. Najlepiej gotować je w mundurkach, wówczas zachowają więcej skrobi.
Po ugotowaniu trzeba je od razu przepuścić przez praskę lub blender, gdy są jeszcze gorące. Dzięki temu łatwiej uzyskać gładką konsystencję. Nie zapomnij o maśle! Im więcej, tym lepiej.
Wybór ziemniaków
Nie każde ziemniaki nadają się do puree. Najlepsze będą odmiany mączyste, które po ugotowaniu łatwo rozgniatają się w jednolitą masę. Dobrze sprawdzają się ziemniaki typu puree.
Warto też wybrać ziemniaki w podobnej wielkości, aby się równo ugotowały. Jeśli używasz różnych ziemniaków, te mniejsze odłóż do puree, większe wykorzystaj na inne potrawy.
Przyprawy do puree ziemniaczanego
Oprócz masła, kluczowym składnikiem smacznego puree są odpowiednie przyprawy. Możesz dowolnie eksperymentować z ulubionymi ziołami i przyprawami.
Klasykiem jest gałka muszkatołowa. Doskonale pasuje do ziemniaczanego puree, nadając mu charakterystyczny aromat. Biały pieprz także świetnie komponuje się w tej potrawie.
Najprostszą i najsmaczniejszą wersją jest puree z solą, pieprzem i sporym kawałkiem masła.
Jeśli chcesz puree w wydaniu wytrawnym, sięgnij po majeranek, tymianek lub bazylie. Z kolei cynamon i wanilia idealnie sprawdzą się w słodkim puree.
Puree dla niemowląt i dzieci
Dużą popularnością cieszy się puree dla najmłodszych. Jego przygotowanie jest bardzo proste, podobne do klasycznej wersji. Tutaj trzeba jednak szczególnie zadbać o to, aby ziemniaki były delikatne puree ziemniaczane.
Ziemniaczane puree dla niemowląt i dzieci nie powinno być zbyt gęste. Dobrze jest rozcieńczyć je mlekiem lub bulionem. Zioła i przyprawy należy stosować z umiarem.
Czytaj więcej: Hodowanie bakłażana w donicach: Praktyczne porady i cenne wskazówki
Czas gotowania ziemniaków na puree
Aby ziemniaki łatwo dały się zmiksować na jednolitą masę, muszą być dobrze ugotowane. Optymalnie powinny się gotować przez:
- Małe ziemniaki - około 15-20 minut
- Średnie ziemniaki - 20-25 minuty
- Duże ziemniaki - 25-30 minut
Wielkość ziemniaków | Zalecany czas gotowania |
małe | 15-20 minut |
średnie | 20-25 minut |
duże | 25-30 minut |
Pamiętaj jednak, że zależy to też od odmiany, więc obserwuj ziemniaki podczas gotowania i sprawdzaj widelcem ich miękkość.
Tekstura idealnego puree z ziemniaków
Kluczem do idealnego ziemniaczanego puree jest odpowiednia konsystencja. Powinno być gładkie, jednolite, bez grudek i przyprażonych fragmentów.
Dobrym sposobem na pozbycie się grudek jest przecieranie ugotowanych ziemniaków przez sito. Następnie energicznie mieszamy puree, aby połączyć składniki.
Jeśli puree wyszło zbyt gęste, rozrzedzamy je mlekiem, śmietaną lub bulionem do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania można także dodać kostkę masła.
Idealna gęstość i kremowość
Puree powinno być na tyle gęste, by trzymać formę na talerzu, ale jednocześnie wystarczająco płynne, by łatwo się nim polewało.
Aby uzyskać kremową konsystencję, warto przetrzeć je jeszcze raz przez sito tuż przed podaniem. To pozwoli pozbyć się ewentualnych grudek i poprawić jedwabistość.
Podawanie puree ziemniaczanego
Choć puree z ziemniaków idealnie smakuje samo w sobie, warto potraktować je jako bazę do tworzenia ciekawych kombinacji smakowych z innymi składnikami.
Klasykiem jest podawanie go z pieczonym mięsem, np. schabem, karkówką czy pieczenią. Świetnym dodatkiem będzie też puree z buraczkami, brokułami lub kalafiorem.
Możesz także przygotować wersję ze smażoną cebulką lub boczkiem. Będzie równie pyszne, co zaskakujące dla podniebienia.
Pomysły na podanie
Puree doskonale smakuje z:
- - mięsem, rybą, pierogami,
- - surówkami, buraczkami, brokułami,
- - cebulką, pieczarkami, boczkiem.
Z czystym sumieniem możesz podawać je na wiele sposobów. Najważniejsze to eksperymentować i szukać ulubionych połączeń smakowych!
Podsumowanie
Przygotowanie pysznego puree z ziemniaków nie jest trudne, ale warto znać kilka trików, by w pełni wykorzystać potencjał tej niezwykle popularnej potrawy. Najważniejsze jest odpowiednie ugotowanie ziemniaków - powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Następnie miksujemy je na gładką masę, dodając mleko, masło i ulubione przyprawy. Pamiętajmy, że im więcej masła, tym pyszniejsze i kremowsze puree.
Ziemniaki do przyrządzenia puree warto dobrać mączyste, które łatwo rozgniatają się w jednolitą masę np. odmiany typu "puree". Dobrze też ugotować ziemniaki w mundurkach, dzięki czemu zachowają więcej skrobi i będą się lepiej kleić. Po ugotowaniu od razu przepuszczamy je przez sito lub blender, gdy są jeszcze gorące - wtedy łatwiej uzyskać idealny krem.
Jeśli chodzi o przyprawy, klasykiem jest sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Ziemniaczane puree świetnie komponuje się jednak także z majerankiem, tymiankiem, bazylią czy natką pietruszki. Można dowolnie eksperymentować z ulubionymi ziołami. Oprócz standardowego podawania z mięsem, warto spróbować puree w połączeniu z grzybami, cebulką czy boczkiem.
Puree ziemniaczane sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest nie tylko proste, ale i bardzo wszechstronne. Wystarczy odrobina kreatywności, aby za każdym razem zaskoczyć domowników nową odsłoną tej tradycyjnej potrawy.