Przepis na ciecierzycę to świetny pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Ciecierzyca, zwana też cieciorką lub garbanzem, zyskuje coraz większą popularność. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa - zawiera dużo białka, błonnika, węglowodanów złożonych oraz cennych witamin i minerałów. Dzięki temu dania z ciecierzycą idealnie sprawdzą się jako sycący obiad. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na smaczne dania z ciecierzycą, które warto wypróbować. Od zup i dań jednogarnkowych, przez kotlety, placuszki, po sałatki. Zapraszam do lektury i gotowania!
Kluczowe wnioski:- Ciecierzyca jest zdrowa i sycąca
- Zawiera dużo białka roślinnego
- Idealnie nadaje się na obiad
- Przepisy są proste w przygotowaniu
- Warto wprowadzić ją do diety
Przepis na ciecierzycę z warzywami
Ciecierzyca świetnie komponuje się z warzywami, tworząc sycące i zdrowe danie. Dzięki dużej zawartości białka roślinnego i błonnika, połączenie ciecierzycy z warzywami to obiad idealny dla wegetarian i wegan. Oto przepis na ciecierzycę z warzywami, który idealnie sprawdzi się jako lunch lub kolacja.
Potrzebne składniki to:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 150 g fasolki szparagowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Pokrój warzywa w podobną wielkość i podduś na patelni z oliwą przez ok. 10 minut. Następnie dodaj odsączoną ciecierzycę i przyprawy i dusz wszystko razem jeszcze 5 minut. Danie gotowe! Można podawać z ulubionym sosem lub podprawić w trakcie smażenia odrobiną curry.
Warianty przepisu
W zależności od preferencji i tego co mamy akurat w lodówce, warto poeksperymentować z przepisem. Zamiast marchwi i cukinii świetnie sprawdzą się także inne warzywa - kalafior, brokuł, pomidory, papryka lub bakłażan. Sos sojowy, słodka chilli lub świeże zioła podniosą smak potrawy.
Można także przygotować ciasto naleśnikowe z ciecierzycą i warzywami. Wystarczy zmiksować uprzednio ugotowaną ciecierzycę z jajkiem i mąką, dodać pokrojone w kostkę warzywa i usmażyć naleśniki na złoty kolor. Podawać ze świeżym koperkiem lub jogurtem.
Przepis na zupę z ciecierzycą
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą to pomysł na zdrowy obiad w zimowe dni. Dzięki zawartości białka, węglowodanów i witamin z ciecierzycy, taka zupa idealnie pobudza organizm i dostarcza energii. Przepis na zupę z ciecierzycą jest prosty i szybki w przygotowaniu:
Zupa z ciecierzycą to rozwiązanie, gdy nie mamy czasu na długie gotowanie, a chcemy zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Polecam!
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1-2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- zioła prowansalskie, chilli
Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy poszatkowane ziemniaki, podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec zupę zagęszczamy zmiksowaną częścią składników, dodajemy ciecierzycę i doprawiamy ulubionymi ziołami.
Opcje smakowe
Bazę w postaci ciecierzycy i warzyw można urozmaicić na wiele sposobów, tworząc za każdym razem inną zupę. Dobrze sprawdzą się dodatki takie jak świeża kolendra, curry, słodka papryka, chili lub pasta tahini. Zamieniając bulion na pomidory lub dodając kokosowe mleko uzyskamy zupę o zupełnie innym smaku.
Czytaj więcej: Odkryj Tajniki Uprawy Bakłażana: Porady do Wysiewu, Sadzenia i Hodowli Chińskiego Bakłażana
Przepis na wege kotlety z ciecierzycy
Wege kotlety z ciecierzycy to pomysł zarówno dla wegan, jak i osób na diecie bezglutenowej. Można je przyrządzić na wiele sposobów - obsmażyć, upiec lub usmażyć w panierce. Jedno jest pewne - będą bardzo smaczne!
Składnik | Ilość |
Ciecierzyca konserwowa | 1 puszka |
Jajko | 1 sztuka |
Bułka tarta | 3 łyżki |
Mąka | 2 łyżki |
Przyprawy | Do smaku |
Ciecierzycę odcedzamy, miksujemy z jajkiem i mąką, doprawiamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z frytkami i surówką.
Wersje kotletów
W zależności od upodobań można przygotować różne warianty kotletów - z dodatkiem warzyw, ziół, przypraw. Kotleciki z ciecierzycą świetnie komponują się także z pesto, pastą sezamową czy cebulką. Można je również upiec w piekarniku, co sprawi że będą jeszcze smaczniejsze.
Przepis na curry z ciecierzycą
Curry z ciecierzycą to danie kuchni indyjskiej, które idealnie nadaje się na obiad. Jest sycące, zdrowe i bardzo smaczne. A przy tym proste i szybkie w przygotowaniu. Oto składniki curry z ciecierzycą:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka curry
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 marchewka
- sól, pieprz, kolendra
Cebulę i czosnek siekamy, marchewkę ścieramy na tarce i podsmażamy razem warzywa. Dodajemy przyprawy i chwilę smażymy. Zalewamy mlekiem kokosowym, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ciecierzycę. Gotujemy ok. 15 minut i posypujemy świeżą kolendrą.
Zamiast curry można użyć ulubionej indyjskiej przyprawy, np. garam masala lub kminku. Dodatek świeżych ziół podkręci smak potrawy. Podawać z ryżem lub chlebem naan.
Przepis na placuszki z ciecierzycy
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku placuszki z ciecierzycą to pyszna przekąska, która może też być lekkim daniem obiadowym. Ze względu na zawartość białka roślinnego, błonnika i węglowodanów złożonych z ciecierzycy, takie placuszki zaspokoją głód i dostarczą energii.
Składniki na placuszki z ciecierzycy:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie placuszków jest bardzo proste. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, formujemy małe placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy ze świeżym koperkiem i ulubionym sosem.
Warto poeksperymentować z dodatkami do placuszków. Sprawdzą się zioła, warzywa, sery i wiele innych składników, dzięki czemu za każdym razem będziemy mieli inne placuszki.
Przepis na sałatkę z ciecierzycą
Sałatka z ciecierzycą to świetna propozycja na lekki obiad - zdrowy, sycący i bardzo smaczny. Ze względu na obecność w ciecierzycy białka, błonnika i węglowodanów złożonych, taka sałatka zapewni energię na długo. Oto przepis:
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 główka sałaty
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- 150 g fety
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, oregano
Warzywa myjemy, kroimy i mieszamy z odsączoną ciecierzycą. Skrapiamy oliwą i doprawiamy przyprawami. Na sam koniec posypujemy pokruszoną fetą. Sałatkę możemy urozmaicać sezonowymi warzywami oraz orzechami, pestkami lub suszonymi owocami.
Podsumowanie
Przedstawione w artykule przepisy ciecierzyca to świetna inspiracja do wprowadzenia tego składnika do codziennej diety. Ciecierzyca, inaczej zwana cieciorką lub garbanzem, jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo białka roślinnego, błonnika, węglowodanów złożonych, witamin i minerałów. Dlatego dania z cieciorką są sycące, pożywne i idealnie nadają się na obiad.
Z ciecierzycą można przyrządzić naprawdę mnóstwo pysznych potraw - od rozgrzewających zup, przez sycące dania jednogarnkowe z warzywami, po chrupiące kotlety czy sałatki. Przedstawione przepisy ciecierzyca pokazują, że jest ona niezwykle wszechstronna i pasuje zarówno do kuchni wegańskiej, wegetariańskiej jak i tradycyjnej.
Mamy nadzieję, że artykuł zainspiruje Państwa do wypróbowania przepisów z ciecierzycą i częstszego wprowadzania jej do swojej diety. Ze względu na właściwości odżywcze i zdrowotne, ciecierzyca na obiad to strzał w dziesiątkę! Smacznego!
Zapraszamy do kontaktu w razie pytań lub uwag dotyczących przepisów z ciecierzycą. Chętnie pomożemy i doradzimy w kwestii wyboru konkretnych dań z cieciorką czy przygotowania smacznych i zdrowych posiłków z tym niezwykłym składnikiem.