Debiutowałam z bakłażanami w zeszłym sezonie i był to debiut udany. Wybrałam wprawdzie trzy odmiany, z których jedna jest niejadalna, ale wszystkie miały owoce, nie chorowały i były bardzo zdobne. Jednym słowem bakłażany w donicy uprawiać można, a nawet trzeba
Wnioski w skrócie:
- Pojemniki 10l są jednak nieco za małe, w przyszłym roku spróbuję w skrzyniach po jabłkach.
- Miałam drobne problemy z przędziorkami, kłaniają się opryski prewencyjne.
- Lepsze są odmiany o mniejszych owocach, Listada de Gandia była piękna i smaczna, ale miała tylko jeden owoc. A może po prostu potrzeba więcej składników odżywczych.
- Konieczne jest dobre nawożenie, sprawdził się nawóz eko do pomidorów o podwyższonej zawartości potasu i gnojówka z żywokostu, ale i tak myślę, że za mało je nawoziłam.
- Pomimo ciepłolubności bakłażanów, południowe słońce paliło im liście. Lepiej się czuły w świetle rozproszonym.
W nadchodzącym sezonie planuję nowości bakłażanowe: Apple Green , Bianca Rotonda Stumata di Rosa , Red China , Slim Jim, Chinese White Sword, oraz Czarnyj Krasawiec. Lista nie jest jeszcze zamknięta 😉 może coś jeszcze do niej dopiszę.
Trochę istotnej teorii:
Witaminy: A, B2, B3, B6, B9, C
Minerały: K, CI, P, S, Ca, Mg, Na
Bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna. Warzywo niezbyt jeszcze przez Polaków doceniane, o wielu prozdrowotnych właściwościach. Wpiera rozwój płodu, obniża ryzyko chorób związanych z wysokim ciśnieniem. W bakłażanie stwierdzono obecność terpenów, które inaktywują hormony steroidowe przyczyniające się do rozwoju niektórych typów nowotworów. Jako, że ma bardzo mało kalorii jest dobrym składnikiem diet odchudzających. Zawarte w owocach składniki odżywcze obniżają poziom cholesterolu i pomagają usunąć z organizmu nadmiar płynów. Jednym słowem warto go jeść, a co za tym idzie uprawiać też warto 🙂
Bakłażan jest wyjątkowo ciepłolubny, wymaga od 20-30 st. C , aby rosnąć i owocować. Przy temp. poniżej 15 stopni hamuje, a w temp. 0 st. zamiera. Dlatego należy wybierać dla niego miejsce zaciszne i słoneczne. Lubi glebę żyzną, bogatą w próchnicę i odpowiednio wilgotną. Ziemię w donicach należy więc sowicie nawieźć kompostem. Najlepsze będą plastikowe lub drewniane pojemniki o wielkości powyżej 25l ( zależnie od odmiany). Terakota i beton nie są dobrym wyborem dla bakłażanów z racji na zbytnią przepuszczalność tych materiałów.
Uprawa
Bakłażany uprawiamy z rozsady. Wysiew w drugiej połowie lutego do wielodoniczek lub kubeczków. Na ich wschody trzeba poczekać 10–20 dni, uzbrójcie się więc w cierpliwość. Ja za pierwszym razem czekałam i czekałam, aż zaczęły napadać mnie wątpliwości czy aby cokolwiek mi wykiełkuje.
Miejscem odpowiednim do jej wzrostu będzie południowy parapet. Wysadzamy bakłażany do pojemników pod koniec maja i sukcesywnie hartujemy. Te przeznaczone do gruntu (np. na podwyższone grządki) można wysadzić na początku czerwca, gdy ziemia będzie już dobrze ogrzana.
Kluczem do sukcesu w uprawie tego gatunku jest zapewnienie odpowiedniej ilości składników mineralnych – fosforu i wapnia oraz ograniczenie zasilania nawozami azotowymi (szczególnie w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców). Oberżyna wykazuje dużą wrażliwość na zasolenie podłoża, co jest problemem w uprawie pojemnikowej, dlatego jeśli decydujemy się na stosowanie nawozów mineralnych, ich dawki trzeba starannie obliczać. Doskonałym rozwiązaniem jest zastosowanie naturalnych nawozów, o powolnym uwalnianiu składników i gnojówek roślinnych ( z żywokostu).
Zastosowanie
Zbiory owoców zaczyna się gdy jeszcze nie są w pełni dojrzałe, mają wtedy najlepsze walory smakowe. Te przejrzałe nabiorą goryczki i nie będą nadawały się do kuchennych eksperymentów.
Owoce oberżyny wykorzystuje się do sałatek i zapiekanek przyrządzanych czy to na patelni, czy na grillu; poza tym można je faszerować oraz panierować. Ich smak świetnie współgra z cebulą, czosnkiem czy pomidorami. Aby pozbawić bakłażana goryczki występującej w niektórych mniejszych odmianach, warto pokroić go w plastry, posolić i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie należy plasterki opłukać i przetrzeć papierem.
Już za kilka dni wysieję moje oberżyny, bardzo mnie zachęciłaś.
Aniu czy bakłażan można posiać jeszcze w marcu?
Można. Niektóre bakłażany mają stosunkowo krótki okres wegetacji inne natomiast potrzebują więcej czasu. Ogólnie sianie oberżyn w lutym wynika z chęci przyspieszenia plonów, a nie z niezbędności. Listada de Gandia bakłażan średnio-późny (czyli taki o średnim okresie wegetacji) wysiany w marcu zacznie owocowanie w lipcu, czyli do zbiorów powinien być gotowy na początku sierpnia. Podobnie jest z innymi bakłażanami. Można je siać od lutego do kwietnia w zależności od odmiany, no i miejsca uprawy. Donicowe siałam w lutym i dosiewam teraz w marcu ( niektóre mi nie wykiełkowały i próbuje jeszcze raz 🙂 )