Dania z zielonej soczewicy to świetny sposób na urozmaicenie diety i wprowadzenie do niej wartościowego białka roślinnego. Soczewica to nie tylko smaczny, ale i zdrowy składnik wielu dań. Można ją wykorzystać na wiele sposobów - do zup, sałatek, kotletów, kasz czy makaronów. W niniejszym artykule znajdziesz przepisy i inspiracje na smaczne i zdrowe potrawy z zielonej soczewicy.
Kluczowe wnioski:- Soczewica to źródło białka roślinnego oraz błonnika, witamin i minerałów
- Można ją dodawać do zup, sałatek, kotletów, kasz i makaronów
- Dania z soczewicy są smaczne, zdrowe i sycące
- Warto wprowadzić soczewicę do codziennej diety
- W artykule znajdziesz sprawdzone przepisy na dania z zielonej soczewicy
Zupy z zielonej soczewicy
Zielona soczewica świetnie nadaje się do przygotowywania rozmaitych zup. Dzięki dużej zawartości białka i błonnika jest niezwykle sycąca, a do tego zdrowa. W zupach można ją wykorzystać na wiele sposobów - ugotować i zmiksować na krem, dodać w formie całych ziaren lub przygotować z niej gęstą zupę warzywną.
Bardzo popularna jest kremowa zupa z zielonej soczewicy. Aby ją przygotować, należy soczewicę ugotować do miękkości razem z cebulą, czosnkiem, marchewką i porem. Następnie zmiksować i dodać ulubione przyprawy, takie jak kurkuma, imbir czy kolendra. Taka zupa ma aksamitną konsystencję i wyjątkowy, orzechowy smak.
Zielona soczewica w zupach warzywnych
Soczewicę można również dodać do intensywnych zup warzywnych - np. pomidorowej, kalafiorowej czy z cukinią. Wystarczy ugotować ją osobno, a następnie dodać do wywaru warzywnego. Ziarna soczewicy wniosą do zupy dodatkową treściwość i błonnik.
Innym pomysłem jest przygotowanie aromatycznej zupy curry z soczewicą. W tym celu zieloną soczewicę gotujemy z pokrojoną cebulą, czosnkiem, imbirem, kolendrą i ostrą papryką. Całość zalewamy bulionem i doprawiamy ulubionym curry. Efekt to wyrazista, pikantna zupa wypełniona łagodną, kremową soczewicą.
Zielona soczewica doskonale komponuje się z wieloma warzywami i przyprawami, dzięki czemu zupy na jej bazie mają wyjątkowy, orzechowo-warzywny smak.
Sałatki z zielonej soczewicy
Sałatki z soczewicą to świetny pomysł na smaczny i zdrowy posiłek - zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Soczewica ma wyrazisty smak, który doskonale komponuje się z chrupiącymi warzywami, ostrą cebulką, kwaśnym jogurtem i chrupiącymi orzechami.
Klasyczną kombinacją jest sałatka z cukinią i zieloną soczewicą. Aby ją przygotować, gotujemy oddzielnie pokrojoną w kostkę cukinię oraz soczewicę. Gdy składniki się ugotują, mieszamy je z posiekaną cebulką, natką pietruszki i ulubionymi ziołami. Całość polewamy jogurtem i posypujemy prażonymi pestkami lub orzechami.
Sałatka z burakami i soczewicą
Równie smaczna będzie sałatka z burakami. Gotowaną soczewicę łączymy z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę burakami, dodajemy cebulkę, kolendrę oraz oliwę i sok z cytryny. Jeśli chcemy, możemy też dodać fetę lub kozi ser. Taka mieszanka smakuje wybornie i ma piękny, różowy kolor.
Inną propozycją jest Dania z zielonej soczewicy z awokado. Soczewicę mieszamy z pokrojonym awokado, pomidorkami koktajlowymi, natką i serem feta. Całość przyprawiamy pieprzem, solą i zapachem z oliwy z oliwek. Taka sałatka ma wyjątkowo kremową konsystencję i smakuje rewelacyjnie.
Składnik | Ilość |
Zielona soczewica | 1 szklanka |
Pomidory koktajlowe | 15 sztuk |
Awokado | 1 sztuka |
Czytaj więcej: Jak wyhodować kalafior: Pewne metody na zdrowe i smaczne warzywa w swoim ogrodzie
Wege kotlety z zielonej soczewicy
Chrupiące, soczyste kotlety wege z soczewicy to doskonała alternatywa dla mięsa. Można z nich przygotować zarówno główne danie, jak i smaczny dodatek. Co ważne, zawierają dużo białka roślinnego i błonnika, dzięki czemu sycą na długo.
Aby przygotować wege kotlety z soczewicy, gotujemy ją do miękkości razem z cebulą i czosnkiem. Następnie miksujemy z jajkiem, ziarnami zbóż, ulubionymi przyprawami i bułką tarta. Formujemy kotlety, obtaczamy w płatkach i smażymy na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami, sosem czy świeżą sałatą.
Zamiast mielić soczewicę, można też połączyć ją z ugotowanym na sypko ryżem brązowym lub quinoą. Wówczas kotlety będą miały chrupiącą strukturę. Świetnie smakują polane sosem pomidorowym, jogurtowym lub pesto.
Kasze z dodatkiem zielonej soczewicy
Soczewica znakomicie komponuje się także z różnymi kaszami - gryczaną, jęczmienną, pęczakiem, kuskusem czy bulgurem. Stanowi dla nich zdrowe białko i sprawia, że dania są bardziej sycące. Dodatek soczewicy to świetny pomysł zarówno na codzienny obiad, jak i na świąteczny posiłek.
Klasykiem jest kasza gryczana z soczewicą. Gotujemy oddzielnie kaszę i soczewicę, a następnie łączymy składniki. Dodajemy ulubione warzywa (marchew, groszek, fasolę szparagową), zioła i przyprawy. Można też podać kaszę z soczewicą z chrupiącą cebulką, natką pietruszki i oliwą z oliwek.
Równie smaczna będzie kasza jaglana z zieloną soczewicą. Obie składniki gotujemy osobno, a następnie mieszamy z pokrojonymi w kostkę warzywami - np. z cukinią, pomidorami i czerwoną cebulką. Całość przyprawiamy ulubionymi ziołami prowansalskimi i skropili oliwą.
Makarony z sosem z zielonej soczewicy
Zielona soczewica znakomicie sprawdzi się również jako baza pod różne sosy makaronowe. Dzięki dużej zawartości białka i kremowej konsystencji po ugotowaniu tworzy gładkie, aksamitne sosy. Makaron z sosem soczewicowym to smaczne i sycące danie na obiad lub kolację.
Klasykiem jest tutaj makaron tagliatelle z kremowym sosem z zielonej soczewicy. Aby go przygotować, gotujemy cebulę i czosnek na oliwie, dodajemy pomidory, soczewicę i przyprawy. Po ugotowaniu całości, miksujemy ją na gładki krem i łączymy z ugotowanym makaronem. Danie można udekorować świeżą bazylią lub pietruszką.
Równie smaczny będzie makaron z pikantnym sosem curry z soczewicy. W tym wydaniu do ugotowanej zielonej soczewicy dodajemy cebulę, czosnek, imbir, kolendrę, ostrą papryczkę i oczywiście - curry. Miksowaną soczewicę łączymy z makaronem i dekorujemy prażonymi orzechami lub pestkami.
Zapiekanki z zieloną soczewicą
Na koniec propozycja sycącej zapiekanki z soczewicą - doskonałej zarówno na obiad, jak i na kolację. Łączy w sobie chrupkość chleba lub bułki, aksamitną konsystencję soczewicy i aromat ulubionych warzyw oraz sera.
Klasyczna zapiekanka to chleb lub bułka posmarowana pastą pomidorową, na którą nakładamy ugotowaną zieloną soczewicę. Dodajemy pokrojone warzywa, np. cukinię, cebulkę i paprykę oraz starty ser - mozzarellę lub żółty ser. Pieczemy ok. 15 minut, aż ser się rozpuści i zapiekanka się zrumieni. Smacznego!
- Zielona soczewica świetnie nadaje się do przygotowywania wielu dań
- Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa
- Wzbogaci smak zup, sałatek, kotletów i kasz
- Stanowi znakomitą bazę pod roślinne sosy makaronowe
Podsumowanie
Zielona soczewica to składnik, który warto wprowadzić do codziennej diety. Jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa. Zawiera sporo wartościowego białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz cennych minerałów. Dzięki temu potrawy z zieloną soczewicą sycą, dodają energii i korzystnie wpływają na organizm.
Jak pokazują przedstawione w artykule Dania z zielonej soczewicy, możliwości wykorzystania soczewicy w kuchni jest bardzo wiele. Świetnie sprawdza się ona w kremowych zupach, chrupiących sałatkach, sycących kaszach czy jako baza pod roślinne kotlety lub sosy. Gotowane ziarna soczewicy można też dodać do wielu dań jako smaczny i zdrowy składnik.
Z pewnością warto sięgnąć po zieloną soczewicę i wypróbować podane w artykule przepisy z soczewicą. To świetna okazja do wprowadzenia do diety większej ilości roślinnego białka i błonnika, a przy okazji - do skomponowania smacznych, pełnowartościowych posiłków. Kto wie, może soczewica na stałe zagości w Twoim jadłospisie?
Podsumowując, zielona soczewica to niezwykle wdzięczny składnik kulinarny, który wnosi do potraw wiele smaku, wartości odżywczych i możliwości. Z pewnością warto bliżej go poznać i częściej sięgać po zieloną soczewicę podczas gotowania!