Brokuł pieczony - pyszne i proste przepisy

Brokuł pieczony - pyszne i proste przepisy
Autor Natalia Sorek
Natalia Sorek31.12.2023 | 6 min.

Brokuł pieczony to smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań. Chrupiąca, przyrumieniona skórka i miękki, soczysty wnętrze sprawiają, że ten warzywny przysmak zachwyca podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci. W niniejszym artykule znajdziesz sprawdzone przepisy na brokuła pieczonego w różnych wariantach. Dowiesz się jak przygotować go w piekarniku, opakowanego w folię aluminiową lub bezpośrednio na blasze. Poznasz też pyszne kombinacje z dodatkiem sera, czosnku i innych składników.

Kluczowe wnioski:
  • Brokuł pieczony jest smaczny i zdrowy, idealny zarówno dla dorosłych, jak i dzieci
  • Można go piec w piekarniku - w folii aluminiowej lub bezpośrednio na blasze
  • Świetnie komponuje się z serem, czosnkiem, pomidorami i ziołami
  • W artykule znajdziesz sprawdzone przepisy na różne warianty brokuła pieczonego
  • Przygotowanie brokuła pieczonego jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu

Jak piec brokuła w piekarniku

Pieczenie brokułów w piekarniku jest bardzo prostym i smacznym sposobem na ich przygotowanie. Wystarczy umyć brokuły, podzielić na różyczki i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można piec brokuły brokuły pieczone same lub dodać ulubione dodatki - zioła, przyprawy, czosnek czy ser.

Optymalna temperatura pieczenia brokułów to 180-200°C. Pieczemy około 15-20 minut, do momentu lekkiego zrumienienia. Pieczone brokuły są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Przyprawy do pieczonych brokułów

Aby nadać brokułom ciekawszy smak, warto dodać ulubione zioła lub przyprawy. Świetnie sprawdza się brokuł w piekarniku z czosnkiem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem lub oregano. Można posypać serową bułką tartą lub parmezanem. Pyszne są też brokuły polane oliwą z oliwek, posolone i popieprzone.

Brokuły w piekarniku ze śmietaną to prosty dodatek do mięs i ryb. Wystarczy posmarować brokuły śmietaną i posypać ulubionymi ziołami.

Brokuł pieczony w folii aluminiowej

Bardzo smacznym i łatwym sposobem przygotowania brokułów jest ich pieczenie w folii aluminiowej. Wystarczy rozłożyć brokuły na kawałku folii, dodać masło, ulubione zioła i szczyptę soli. Następnie szczelnie zawinąć brokuły w folię i piec około 20 minut w 180°C.

Brokuły upieczone w ten sposób są niezwykle soczyste i aromatyczne. Folia aluminiowa zatrzymuje wszystkie soki i zapachy. Do brokułów w folii świetnie pasuje brokuły pieczone majeranek, czosnek, tymianek lub rozmaryn.

Czytaj więcej: Wegański obiad z ziemniakami - zdrowa i smaczna propozycja

Przepis na brokuła zapiekanego z serem

Brokuł zapiekany z serem to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. To bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny dodatek do mięs, ryb lub jajecznicy.

Aby przygotować pieczony brokuł, należy umyć brokuła i podzielić go na mniejsze różyczki. Następnie układamy brokuła w naczyniu żaroodpornym, solimy, pieprzymy i posypujemy tartym serem. Całość polewamy łyżką oliwy z oliwek. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C, aż ser się rozpuści i brokuł lekko się zrumieni.

Brokuł z serem feta

Zamiast tradycyjnego sera żółtego, brokuła warto zapiec z fetą. Ser feta idealnie komponuje się z orzechowym smakiem brokułów. Wystarczy pokroić fety w kostkę i wymieszać z brokułami. Całość doprawiamy ulubionymi ziołami np. tymiankiem lub oregano i pieczemy ok. 15 minut.

Brokuł pieczony z czosnkiem i majerankiem

Brokuł pieczony - pyszne i proste przepisy

Aromatyczny brokuł z czosnkiem i majerankiem to prosta i smaczna przekąska lub dodatek do dań obiadowych. Przygotowanie brokuła w tej wersji jest banalnie proste, a efekt zachwyca!

Umytego brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy brokuł w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Brokuł pieczony z czosnkiem i majerankiem świetnie komponuje się z mięsami, rybami i jajecznicą. Jest również idealną przekąską na zimowe wieczory.

Smaczny brokuł pieczony na blasze

Pieczenie brokuła bezpośrednio na blasze bez specjalnych dodatków to najprostszy sposób na przyrządzenie tego warzywa. Wystarczy umyć brokuła, podzielić go na mniejsze części i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Brokuły posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180-200°C piekarnika. Pieczemy pieczony brokuł około 15 minut, do momentu lekkiego zrumienienia. Prosty, a jak smaczny!

Temperatura piekarnika 180-200°C
Czas pieczenia około 15 minut

Brokuł pieczony z pomidorami i oregano

Brokuł z pomidorami i oregano to świetny pomysł na wegetariańską kolację. Jest smaczny, zdrowy i bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy połączyć ze sobą te trzy składniki i wstawić na kilka minut do piekarnika.

Umyty brokuł dzielimy na mniejsze części i układamy na blasze wraz z pomidorami pokrojonymi na ćwiartki. Całość posypujemy solą, pieprzem i suszonym oregano. Skrapiamy ulubionym olejem roślinnym i pieczemy ok. 15-20 minut w 180°C.

Danie można urozmaicić posypką z tartych orzechów lub sera feta. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Podsumowanie

Brokuł pieczony w piekarniku to prosty i smaczny sposób na przygotowanie tego warzywa. Można piec brokuły pieczone same lub z ulubionymi dodatkami - ziołami, serem czy przyprawami. Optymalna temperatura to 180-200°C, czas pieczenia około 15-20 minut. Brokuły pieczone są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.

Pieczenie brokułów w folii aluminiowej gwarantuje niezwykłą soczystość i aromat. Do brokuła w piekarniku w folii świetnie pasują zioła - majeranek, tymianek czy rozmaryn. Z kolei brokuł zapiekany z serem, np. feta, to pomysł na smaczną kolację. Ser idealnie komponuje się z orzechowym smakiem brokułów.

Pieczony brokuł z czosnkiem i majerankiem stanowi aromatyczną przekąskę lub dodatek do dań obiadowych. Banalnie prosty w przygotowaniu, a bardzo smaczny. Brokuł pieczony po prostu na blasze, posypany solą i pieprzem również warto wypróbować. To najprostszy sposób na jego przyrządzenie.

Brokuł z pomidorami i oregano to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji. Stanowi zdrową i sycącą kolację, którą można zarówno podawać na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

5 Podobnych Artykułów:

  1. Odkryj Sekrety Warzywniaka na Balkonie - Blog pełen praktycznych wskazówek
  2. Puree z ziemniaków - przepis, ziemniaki puree, puree ziemniaczane
  3. Bułka z jagodami - przepis na domowe bulki z jagodami
  4. Zastosowanie mączki bazaltowej: klucz do zdrowia roślin i gleby
  5. Wegańskie śniadanie - pyszne wegańskie śniadania na dobry początek dnia
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Natalia Sorek
Natalia Sorek

Jako ogrodniczka miejska specjalizuję się w uprawie ziół, warzyw i przypraw na niewielkich powierzchniach. Dzielę się sprawdzonymi technikami, jakie gatunki sprawdzą się na parapecie, werandzie czy balkonie. Piszę też o zastosowaniu ziół w kuchni, dodając przepisy kulinarne.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły