Raf

RAF to francuska odmiana pomidorów po raz pierwszy uprawiana w 1969 roku, która wyróżnia się wyjątkowym smakiem i konsystencją. Odmiana znana ze swojej odporności na zasolenie w glebie (Dzięki czemu  jej owoce mają wyjątkowy smak). Nazwa RAF odnosi się do symbolu (Resistente A Fusarium)czyli odporności na Fusarium. Odmiana ta jest szeroko popularna w uprawach szklarniowych w Almerii w Hiszpanii. Roślina o bardzo generatywnym wzroście, daje ogromne plony ceglasto-czerwonych, okrągłych pomidorów.

pomidor RAFpomidor RAF

W balkonowym warzywniku

Moja opinia
Pomidor RAF to jeden z moich benjaminków. W zasadzie od tej odmiany rozpoczęłam moją przygodę z wielkoowocowymi pomidorami w donicach. Co roku mam chociaż jeden krzaczek, ma tak niesamowity smak, zupełnie inny niż wszystkie odmiany jakie znam; jakby już na krzaku był przyprawiony całą ferią ziół. RAF lubi duże skondensowanie minerałów w podłożu, można więc dawać mu więcej nawozów niż innym odmianom. Lubi zacisze, bo w zasadzie jest prawie nieulistniony, no a poza tym to odmiana szklarniowa w zasadzie. Nie ma potrzeby zbytniego regulowania go, ja nawet zostawiałam niektóre „wilki”, żeby troszkę miał masy zielonej. Rósł w dwóch wersjach, jedna miała mniejsze ale ceglane owoce z paskowanym oliwkowym grzbietem, a druga była raczej mahoniowa i zdecydowanie większa. Obie miały ten sam smak. Krzaki są niewysokie, nadają się do donic 10l lub 15l. WYższe grona miały tendencję do drobnienia.

 

 

Cechy

Owoc ceglano czerwony do mahoniowego, średni lub duży
Wysokość krzaka 110 cm
Dni do zbioru 85

Opinie

Oceń Raf

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<< wróć do listy