Cerise

Pomidor czereśniowy Cerise to odmiana francuska. Owoce typowe dla cherry, nie przekraczają 1,5 cm średnicy. Mają złoto-pomarańczowy kolor i rosną w bardzo dużych gronach. W smaku słodkie z niewyczuwalną nutą kwasu. Doskonałe jako przekąska oraz na przetwory. Owoce osiągają dojrzałość po około 75 dniach od wysadzenia. Roślina wysoko rosnąca, wymaga palikowania lub podwiązywania.

pomidor Cerise

W balkonowym warzywniku

Moja opinia
Pomidor Cerise był u mnie porażką. Wielki krzaczor, okropnie wegetatywny, a owoce trochę większe od Red Pea a trochę mniejsze od Bajaji. Smakowo normalne, takie pomidorowo pomidorowe, nic nadzwyczajnego. Plenny średnio.  Jakoś nie mogłam sobie z nim poradzić, już chwilę po tym jak zaczął kwitnąć zaczęły go nękać niedobory fosforu, co zresztą widać na załączonej fotografii – to te fioletowe cętki na liściach. Rósł w wielkiej skrzyni gdzie niczego nie powinno mu brakować. W gruncie takich problemów nie miał i plonował do późnej jesieni, ale nie powtórzyłam go w kolejnym sezonie. Jest wiele innych, lepszych odmian o tego typu owocach.

 

 

Cechy

Owoc czerwony, mały
Wysokość krzaka 130 cm
Dni do zbioru 75

Opinie

Oceń Cerise

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<< wróć do listy

Informuję Cię, że strona używa plików cookies(tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć ich używanie w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. więcej informacji o plikach cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close