Przepisy wegańskie

Sposób gotowania soczewicy zielonej - praktyczny przewodnik

Autor Teresa Kowal
Teresa Kowal24.12.20237 min.
Sposób gotowania soczewicy zielonej - praktyczny przewodnik

Gotowanie soczewicy zielonej jest proste i szybkie, jeśli zastosujesz kilka praktycznych trików. W tym poradniku dowiesz się, jak przygotować soczewicę przed gotowaniem, ile czasu gotować i na co uważać. Podpowiemy, jakie warzywa i przyprawy dodać, by soczewica była jeszcze smaczniejsza. Przekonasz się, że gotowanie tej pożywnej rośliny strączkowej jest naprawdę łatwe!

Kluczowe wnioski:
  • Namoczenie skraca czas gotowania soczewicy zielonej i poprawia jej strawność
  • Gotowa soczewica powinna być miękka, ale nie rozgotowana
  • Soczewicę warto gotować na wolnym ogniu z przyprawami
  • Można dodać warzywa, ziarna zbóż, kasze dla smaku i pełnowartości
  • Z soczewicy zielonej przygotujesz zdrowe danie obiadowe lub przekąskę

Gotowanie soczewicy zielonej przed ugotowaniem

Przed przystąpieniem do gotowania, soczewicę zieloną warto odpowiednio przygotować. Pozwoli to skrócić czas jej gotowania i zoptymalizować proces trawienia. Oto kilka wskazówek, jak przygotować soczewicę zieloną do gotowania.

Po pierwsze, soczewicę warto dokładnie przebrać, usuwając ewentualne zanieczyszczenia i obce nasiona. Następnie zaleca się ją wypłukać w zimnej wodzie. To pozwoli usunąć pyłki orazsubstancje, które mogłyby wpłynąć na smak lub trwałość soczewicy podczas gotowania.

Kolejny krok to namaczanie. Namoczenie soczewicy zielonej na minimum 8 godzin zdecydowanie skraca czas jej gotowania. Ponadto sprawia, że strączki są miększe i łatwiej się rozgotowują. Namoczona soczewica lepiej się trawi. Można ją zalać zimną wodą i odstawić na noc do lodówki.

Jeśli brakuje czasu na namaczanie, to przed gotowaniem warto soczewicę zieloną zalać wrzącą wodą i odczekać ok. 30 minut. To również pomoże skrócić czas jej rozgotowywania się w garnku.

Ile wody dodać do namoczonej soczewicy

Jaką ilość wody dodać do namoczonej soczewicy przed gotowaniem? Oczywiście zależy to od tego, ile soczewicy się przygotowuje. Jednak dobrą zasadą jest 2-2,5 szklanki wody na 1 szklankę surowej namoczonej soczewicy.

Jak przygotować soczewicę zieloną do gotowania

Aby soczewica się dobrze ugotowała i miała apetyczny wygląd, warto w trakcie gotowania przestrzegać kilku zasad.

Po pierwsze, soczewicę zieloną należy gotować na wolnym ogniu. Szybkie gotowanie sprawi, że strączki tracą kształt i zamienią się w jednolitą breję. Gotując powoli, zachowają swój charakterystyczny wygląd.

Gotując, warto co jakiś czas mieszać. Dzięki temu wszystkie strączki będą równomiernie rozgotowane. Mieszając, należy to robić delikatnie, aby soczewica się nie rozpadła.

Okresowo też trzeba sprawdzać stopień miękkości soczewicy, rozcierając widoczne strączki między palcami lub na talerzu. Miękka, ale jeszcze nie rozpadająca się konsystencja oznacza, że soczewica jest odpowiednio ugotowana.

Jakie przyprawy dodać podczas gotowania

Do gotującej się soczewicy warto dodać przyprawy, które podkreślą jej smak. Świetnie sprawdzą się liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, bazylia, oregano, pieprz oraz szczypta soli.

Przypraw można dodać na początku gotowania lub po 10-15 minutach, gdy soczewica jest już częściowo ugotowana. Warto też pamiętać, aby przypraw nie było za dużo, bo mogą przytłumić charakterystyczny, delikatny smak soczewicy.

Przyprawa: ilość na 1 szklankę surowej soczewicy
ziele angielskie 2-3 ziarenka
liść laurowy 1 sztuka
majeranek, bazylia, oregano 1 łyżeczka

Czytaj więcej: Jak uprawiać szpinak w doniczce? - Praktyczne porady na udaną hodowlę

Ile czasu gotować soczewicę zieloną w garnku

Czas gotowania soczewicy zielonej zależy przede wszystkim od tego, czy była uprzednio namoczona. Średnio surowa, namoczona soczewica gotuje się ok. 40 minut. Natomiast czas gotowania suchej, niemoczonej soczewicy to ok. 1 godzina.

Jednak lepiej niż sugerować się ścisłym czasem gotowania, obserwować stopień miękkości soczewicy i wyłączyć ogień, gdy strączki są miękkie, ale nie rozpadają się.

Soczewicę lepiej jest przegotować niż niedogotować. Lekko przegotowana zachowa kształt po odsączeniu wody, a niedogotowana będzie twarde i trudne do strawienia.

Dla ułatwienia, w tabeli znajduje się orientacyjny czas gotowania soczewicy zielonej:

Stan soczewicy Czas gotowania
namoczona 40 minut
niemoczona 60 minut

Przepis na smaczną zupę soczewicową

Sposób gotowania soczewicy zielonej - praktyczny przewodnik

Ugotowana soczewica zielona to doskonała baza do przygotowania rozmaitych dań, w tym sycącej zupy. Oto przykładowy przepis.

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
  • 1 duża marchew
  • 1 średnia cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2-3 listki laurowe
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać starte na tarce o grubych oczkach ziemniaki i wlać ok. 1,5 l wody lub bulionu warzywnego. Gotować do miękkości warzyw. Dodać ugotowaną soczewicę, przyprawy według uznania i zagotować. Zupę można zmiksować na krem lub podać z wkrojoną w kostkę marchewką i cebulą.

Do zupy świetnie pasuje dodać pokrojone w kostkę: seler, pietruszkę, kalarepę, fasolkę szparagową lub groszek z marchewką. Można użyć też ugotowanych ziaren kukurydzy, gryki lub kaszy jęczmiennej. Dzięki dodatkom zupa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej pożywna!

Soczewica zielona z warzywami i przyprawami

Soczewica zielona sama w sobie ma delikatny, lekko orzechowy smak. Świetnie komponuje się z warzywami oraz ziołami i przyprawami.

Warto podawać ją w towarzystwie:

  • marchewki
  • cebuli
  • selera
  • pora
  • pietruszki
  • kopru włoskiego
  • szczypiorku lub cebulki

Pasują też suszone zioła prowansalskie lub włoskie. Świetnym zestawieniem będzie również kolendra, kminek, majeranek lub bazylia.

Dzięki połączeniu soczewicy z różnymi warzywami, ziołami i przyprawami, można uzyskać wiele ciekawych, pełnych smaku i aromatu dań!

Soczewica zielona z makaronem i kaszą jęczmienną

Ugotowaną soczewicę można łączyć nie tylko z warzywami, ale również z makaronami lub kaszami. To znakomity sposób na podniesienie wartości odżywczej i kalorycznej dania.

Bardzo dobrze komponuje się ona z

  • kaszą bulgur
  • ryżem brązowym
  • kuskusem
  • pęczakiem
  • jęczmienną kaszą perłową

Pasuje też z różnymi makaronami pełnoziarnistymi, razowymi oraz kukurydzianymi.

Po połączeniu soczewicy z kaszą lub makaronem, można uzyskać bardzo sycące i zdrowe danie obiadowe lub przekąskę. Co więcej, będzie to potrawa nie tylko pożywna i kaloryczna, ale również pełnowartościowa, bogata w niezbędne składniki odżywcze!

Podsumowanie

W tym artykule dowiedzieliśmy się, jak przygotować i ugotować soczewicę zieloną, aby była jak najsmaczniejsza. Przed gotowaniem warto ją namoczyć – dzięki temu skróci się czas jej rozgotowywania. Soczewicę należy gotować powoli, na wolnym ogniu i okresowo mieszać. Czas gotowania zależy od tego, czy była namoczona, czy nie. Kluczowe jest, aby strączki były miękkie, ale się nie rozpadały. Dodatek przypraw podkręci smak soczewicy.

Przeczytaliśmy też o różnych pomysłach na wykorzystanie ugotowanej soczewicy zielonej. Może być bazą smacznej, pożywnej zupy. Świetnie komponuje się z warzywami, ziołami, makaronami i kaszami. Dzięki temu otrzymamy pełnowartościowe, sycące dania obiadowe lub przekąski. Teraz z pewnością poradzimy sobie z przygotowaniem soczewicy zielonej i przyrządzeniem z niej smacznych potraw!

Mamy nadzieję, że nasz poradnik jak gotować soczewicę zieloną okazał się pomocny i praktyczny. Jeśli macie jeszcze jakieś pytania lub wątpliwości dotyczące jej przygotowywania i wykorzystania w kuchni - piszcie w komentarzach. Postaramy się na nie odpowiedzieć i rozwiać Wasze obawy. Smacznego!

Przygotowanie soczewicy zielonej to naprawdę prosty proces, który przyniesie Wam wiele korzyści. Jest nie tylko smaczna i sycąca, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Wszystko dzięki zawartości białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B i pierwiastków, takich jak żelazo, potas i magnez. Mamy nadzieję, że nasze wskazówki pomogą Wam częściej sięgać po ten wartościowy składnik!

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Odkryj Sekrety Warzywniaka na Balkonie - Blog pełen praktycznych wskazówek
  2. Puree z ziemniaków - przepis, ziemniaki puree, puree ziemniaczane
  3. Zielony koktajl przepis - Zdrowe smoothie z zielonych warzyw
  4. Zastosowanie mączki bazaltowej: klucz do zdrowia roślin i gleby
  5. Wegańskie śniadanie - pyszne wegańskie śniadania na dobry początek dnia
Autor Teresa Kowal
Teresa Kowal

Interesuję się ziołolecznictwem i właściwościami roślin. Przybliżam historie i ciekawostki na temat powszechnie uprawianych ziół i przypraw. Opisuję też jak stosować je w domowym ziołolecznictwie m.in. w postaci nalewek, maści czy olejków eterycznych.

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły