Słodko-słone śniadanie - pomysły i przepisy

Słodko-słone śniadanie - pomysły i przepisy
Autor Teresa Kowal
Teresa Kowal25.01.2024 | 8 min.

Śniadanie na słono to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia w zdrowy i smaczny sposób. Wbrew pozorom, połączenie słodkich i słonych składników może stanowić pyszną i sycącą kombinację. W tym artykule dzielimy się z Tobą garścią inspiracji i przepisów na oryginalne i pełnowartościowe śniadania łączące te dwa smaki.

Kluczowe wnioski:
  • Połączenie słodkich i słonych składników daje ciekawe kompozycje smakowe
  • Takie śniadania mogą być bardzo sycące i pełnowartościowe
  • Przedstawiamy wiele kreatywnych pomysłów i przepisów wartych wypróbowania
  • Zachęcamy do eksperymentowania i łączenia ulubionych składników
  • Mamy nadzieję, że zainspirujemy Cię do wprowadzenia więcej smaku i różnorodności w codzienne śniadania

Słono-słodkie jajecznice na śniadanie

Jajecznica to klasyczne śniadanie, które można łatwo urozmaicić dodając słone składniki. Doskonale sprawdzą się tutaj wędliny, sery i warzywa. Pyszne i sycące słono-słodkie jajecznice przygotujemy na wiele sposobów.

Podstawą jest roztrzepanie jajek z solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Następnie na patelnię wrzucamy ulubione dodatki i smażymy wszystko razem. Świetnie smakują słone śniadania z boczkiem, kiełbasą, szynką, pieczarkami czy cebulą. Możemy też dodać pomidory, paprykę lub rukolę. Słodki akcent dodadzą plasterki banana, rodzynki lub suszone morele.

Równie smaczną odmianą są omlety. Wystarczy dodać słone składniki bezpośrednio do jajek przed smażeniem. Omlet z szynką, serem feta i suszonymi pomidorami będzie prawdziwym hitem.

Przykładowy przepis: jajecznica po wiedeńsku

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 plastry szynki
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie szczypta suszonego majeranku

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i szatkujemy szynkę. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem i majerankiem. Na patelnię wrzucamy cebulę i szynkę. Smażymy chwilę i wlewamy jajka. Mieszamy aż jajka się zetną. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy.

Podajemy na ciepło z pieczywem. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżych warzyw lub owoców. To pełne energii słone śniadanie, które na długo zapewnia sytość.

Słone naleśniki z wędzonym łososiem

Naleśniki to uniwersalna baza do tworzenia smacznych i zdrowych dań. W wersji słono-słodkiej sprawdzą się znakomicie z wędzonym łososiem i dodatkami.

Przygotowujemy klasyczne naleśniki z mąki, mleka i jajek. Nadziewamy je wędzonym łososiem pokrojonym w paski. Świetnie smakują z duszonymi warzywami, rukolą, kwaśną śmietaną i szczyptą chrzanu. Opcjonalnie można dodać plastry ogórka, rzodkiewki lub innych ulubionych warzyw.

Takie połączenie słonych i słodkich składników daje wyjątkowe doznania smakowe i pozytywnie zaskakuje. Gorąco polecam!

Zamiast tradycyjnego farszu, warto spróbować pasty z tuńczyka, cukinii lub innych warzyw z pikantnymi przyprawami. Świetnym pomysłem będą też naleśniki z jajkiem sadzonym, szynką i serem.

Przykładowy przepis: naleśniki z łososiem i szpinakiem

Składniki:

  • Naleśniki z 2 jajek i 150 ml mleka
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 garść szpinaku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Łososia i szpinak siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki nadziewamy przygotowanym farszem, składamy na pół lub zwijamy w ruloniki.

Podajemy polane śmietaną. Świetnym uzupełnieniem będzie sałatka z pomidorów lub rukola. Smacznego!

Czytaj więcej: Wegański obiad z ziemniakami - zdrowa i smaczna propozycja

Tosty francuskie ze szynką i serem

Tosty francuskie to klasyczna przekąska w wersji dań śniadaniowych. Chrupiące pieczywo z ulubionymi dodatkami słono-słodkimi to strzał w dziesiątkę!

Podstawą są grube skrawki dobrego pieczywa pszenno-żytniego lub bułki. Opcjonalnie możemy lekko je podpiec. Następnie smarujemy masłem i wykładamy plasterki wędliny, warzyw oraz serów. Całość wrzucamy do opiekacza lub klasycznej kanapki.

Pysznie smakują słone śniadania z szynką, salami, mozzarellą i pomidorami. Świetną opcją są też tosty z serem lazur, rukolą i suszonymi pomidorami. Opcjonalny słodki akcent dodadzą plasterki jabłka, gruszki lub dżem.

Szynka Ser żółty Pomidor
Salami Mozzarella Rukola
Pastrami Lazur Suszone pomidory

Jak widać, możliwości są nieograniczone. Zachęcam do eksperymentowania z ulubionymi składnikami. Na pewno będzie pysznie!

Kanapki z pastą jajeczną i owocami

Słodko-słone śniadanie - pomysły i przepisy

Kanapki nie muszą być nudne! W wersji słodko-słonej, z dodatkiem owoców i warzyw stanowią pełnowartościowe i smaczne śniadanie.

Bazę stanowi aromatyczne pieczywo lub bułki. Optymalnym wyborem będą te z ziarnami lub pestkami. Kanapki smarujemy masłem i wykładamy pastą jajeczną lub jajecznicą. Świetnie komponują się z plasterkami wędlin, warzywami oraz owocami.

Pasta jajeczna z jabłkiem, żurawiną i orzechami włoskimi będzie prawdziwym hitem smakowym. Podobnie jak kanapki z szynką, serem, ogórkiem i winogronami. Możliwości kompozycji jest naprawdę mnóstwo.

Przykładowy przepis: kanapki z pastą jajeczną, awokado i żurawiną

Składniki:

  • 4 kanapki
  • 8 plastrów chleba
  • 200 g pasty jajecznej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 80 g żurawiny

Wykonanie:

Chleb smarujemy masłem i pastą jajeczną. Następnie wykładamy plastry awokado i garść żurawiny. Ewentualnie możemy dodać ulubione wędliny, warzywa lub ziarna.

Zdrowe i pełnowartościowe śniadanie na słono. Doskonale smakuje i długo zapewnia uczucie sytości.

Sałatka owocowa z orzechami i serem feta

Na słodko-słone śniadanie z powodzeniem zastąpi kanapki lub naleśniki.

Bazą jest sałatka z ulubionych owoców. Świetnie sprawdzi się mieszanka truskawek, borówek, banana i pomarańczy. Urozmaicona orzechami (laskowe, włoskie, migdały) i serem feta. Całość skropić sokiem z cytryny lub pomarańczy.

Taka kompozycja będzie stanowić zdrowe, pełnowartościowe i sycące słone śniadanie. Możemy ją wzbogacić dodatkowymi bakaliami, nasionami lub ulubionymi owocami sezonowymi.

Z powodzeniem zastąpi tradycyjne kanapki. Jest też doskonałą opcją dla wegan i wegetarian.

Przykładowy przepis: owocowa sałatka z migdałami i fetą

Składniki:

  • 150 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 1 banana
  • 1 pomarańcza
  • 30 g migdałów
  • 80 g sera feta

Sposób przygotowania:

Truskawki i borówki myjemy i kroimy. Banana i pomarańczę też myjemy i kroimy w kostkę. Całość mieszamy z pokrojonym serem fetą i orzechami. Skrapiamy sokiem z cytryny lub pomarańczy.

Podajemy od razu lub odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Naleśniki z twarożkiem, szpinakiem i szynką

Kolejna odsłona popularnych naleśników w wyjątkowej, słono-słodkiej odsłonie. Zaskakujące połączenie twarożku ze szpinakiem i szynką stworzy wyśmienite śniadanie.

Bazę stanowią klasyczne naleśniki, które wykładamy mieszanką twarożku ze szpinakiem i szynką. Możemy dodać także jajko, cebulę lub czosnek. Całość zawijamy i podajemy z ulubionym sosem.

Świetnym dodatkiem będzie śmietana, jogurt, kwaśna śmietana lub pesto. Opcjonalnie posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. Pyszne, sycące i zdrowe śniadanie na słono gotowe!

Przykładowy przepis: naleśniki z twarożkiem, szpinakiem i pieczarkami

Składniki na nadzienie:

  • 300 g twarożku
  • 100 g szpinaku
  • 3 pieczarki
  • 50 g szynki
  • Sól, pieprz

Dodatkowo: naleśniki, śmietana 18% do podania

Wykonanie:

Szpinak siekamy, pieczarki i szynkę drobno kroimy. Wszystko mieszamy z twarożkiem, solimy i pieprzymy. Farszem nadziewamy usmażone naleśniki. Zwijamy je w ruloniki i polewamy śmietaną.

Smacznego!

Podsumowanie

W powyższym artykule przedstawiliśmy garść kreatywnych pomysłów na oryginalne i smaczne śniadania łączące słodkie i słone smaki. Okazuje się, że z pozoru dziwne połączenia składników mogą dawać zaskakująco dobre efekty. Różnorodne śniadania na słono ze świeżymi owocami to świetny sposób na rozpoczęcie dnia.

Przygotowaliśmy szereg przepisów na kanapki, sałatki, jajecznice, naleśniki i tosty w wyjątkowych wariacjach słono-słodkich. Dowiedzieliśmy się, że takie śniadania mogą być bardzo smaczne, sycące i pełnowartościowe. Okazuje się też, że nie trzeba wiele, aby nadać codziennym posiłkom nowy, ciekawy wymiar. Wystarczy odrobina kreatywności i chęci do eksperymentowania.

Mamy nadzieję, że przedstawione przez nas pomysły i przepisy zainspirują Państwa do wzbogacenia własnego jadłospisu. Zachęcamy do testowania niecodziennych połączeń i tworzenia autorskich słonych śniadań. Efekty mogą pozytywnie zaskoczyć. A urzekające smaki na długo pozostaną w pamięci. Smacznego!

Jeśli spodobały się Państwu nasze propozycje, zachęcamy do śledzenia bloga. Regularnie pojawiają się na nim nowe, kreatywne przepisy i ciekawe artykuły dotyczące zdrowego odżywiania. Do zobaczenia!

5 Podobnych Artykułów:

  1. Odkryj Sekrety Warzywniaka na Balkonie - Blog pełen praktycznych wskazówek
  2. Zupa krem z pieczonych warzyw - Przepis i pyszna zupa
  3. Bułka z jagodami - przepis na domowe bulki z jagodami
  4. Zastosowanie mączki bazaltowej: klucz do zdrowia roślin i gleby
  5. Zupy kremowe - Przepisy, Smaki, Inspiracje
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Teresa Kowal
Teresa Kowal

Interesuję się ziołolecznictwem i właściwościami roślin. Przybliżam historie i ciekawostki na temat powszechnie uprawianych ziół i przypraw. Opisuję też jak stosować je w domowym ziołolecznictwie m.in. w postaci nalewek, maści czy olejków eterycznych.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email