Przepisy

Shot z imbirem i kurkumą - zdrowotne właściwości, przepis

Autor Michał Mazurski
Michał Mazurski30.12.20238 min.
Shot z imbirem i kurkumą - zdrowotne właściwości, przepis

Shot z imbiru i kurkumy to coraz popularniejszy napój, który łączy w sobie właściwości zdrowotne obu składników. Ze względu na obecność kurkuminy oraz gingeroli i shogaoli, szot ten ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Picie takiego połączenia regularnie wzmacnia odporność, poprawia trawienie, obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu, a nawet wspomaga odchudzanie. Jednocześnie kurkuma i imbir dodają mu aromatyczny, pikantny smak. Zachęcamy więc do wypróbowania przepisu na domowy szot z imbirem i kurkumą.

Kluczowe wnioski:
  • Szot z imbiru i kurkumy ma silne działanie prozdrowotne dzięki zawartym związkom.
  • Regularne picie takiego shotu wzmacnia odporność oraz poprawia trawienie.
  • Zawarte składniki obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi.
  • Szot może pomóc w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu.
  • Przepis na domowy szot z tymi składnikami jest prosty do przygotowania.

Zdrowotne właściwości imbiru i kurkumy

Imbir i kurkuma to dwa wyjątkowe korzenie o szerokim spektrum właściwości prozdrowotnych. Zawdzięczają je głównie takim związkom, jak kurkumina w kurkumie oraz gingerol i shogaol w imbirze.

Kurkumina wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Pomaga zwalczać stany zapalne, wspomaga odporność, opóźnia procesy starzenia komórek. Z kolei związki z imbiru, gingerol i shogaol, również działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Ponadto wspierają trawienie, łagodzą mdłości, bóle brzucha, napędzają przemianę materii.

Właściwości imbiru

Imbir rozgrzewa, pobudza krążenie, poprawia trawienie dzięki zwiększeniu wydzielania soków trawiennych. Jest pomocny przy nudnościach, wymiotach, nieżycie żołądka. Może łagodzić skurcze menstruacyjne. Ma też działanie przeciwzapalne w chorobach stawów i mięśni. Pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wspomaga odchudzanie przez przyspieszenie przemiany materii. Działa rozgrzewająco, zwiększając uczucie ciepła w organizmie.

Właściwości kurkumy

Kurkuma wykazuje silny potencjał leczniczy dzięki zawartości kurkuminy. Poprawia trawienie, działa ochronnie na wątrobę, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Hamuje rozwój komórek nowotworowych i metastyzowanie. Ma działanie przeciwzapalne, dlatego pomaga w chorobach autoimmunologicznych jak reumatyzm, cukrzyca typu 1 czy stwardnienie rozsiane. Opóźnia starzenie komórek, chroni DNA, wspomaga pamięć i funkcje poznawcze mózgu. Rozjaśnia cerę i spowalnia powstawanie zmarszczek.

Przepis na napój z imbiru i kurkumy

Bardzo prostym i zdrowym sposobem na skorzystanie z dobroczynnych właściwości imbiru i kurkumy jest przygotowanie napoju ze świeżych korzeni. Oto przepis na aromatyczny szot z imbirem i kurkumą, który idealnie sprawdzi się jako codzienny zastrzyk witamin i minerałów dla zdrowia i urody.

Szot z imbirem i kurkumą można pić na kilka sposobów: na ciepło, na zimno albo z dodatkiem soku lub mleka. Dzięki temu łatwiej dostosować go do swoich upodobań.

Do przygotowania ok. 2 szklanek (~400 ml) szotu imbirowo-kurkumowego będziesz potrzebować:

  • 1-2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka świeżo startej kurkumy lub 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej
  • 2 szklanki przegotowanej, lekko ostudzonej wody
  • Sok z połowy cytryny
  • Miód lub syrop klonowy do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie napoju jest bardzo łatwe. Wystarczy zetrzeć świeże korzenie na tarce o drobnych oczkach lub zmielić w młynku, dodać do szklanek z letnią wodą, sok z cytryny i ewentualnie miód lub syrop. Tak przygotowany szot imbirowo-kurkumowy gotowy jest do picia od razu.

Czytaj więcej: Syrop Pumpkin Spice - Przepis na Syrop Dyniowy do Kawy

Korzyści z picia szotu z imbirem i kurkumą

Regularne picie szotu na bazie imbiru i kurkumy przynosi wiele korzyści dla zdrowia i urody. Oto najważniejsze z nich:

Wzmocnienie odporności

Kurkuma i imbir działają silnie przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, dlatego szot z tych składników doskonale wzmacnia odporność organizmu. Po jego wypiciu rzadziej przeziębisz się, a jeśli już zachorujesz, to szybciej wrócisz do zdrowia. Badania dowodzą, że kurkumina może także modulować reakcje alergiczne.

Wzrost odporności Przyśpieszenie regeneracji organizmu po chorobie
Ochrona przed wirusami i bakteriami Łagodzenie objawów przeziębień i grypy

Poprawa trawienia

Zarówno imbir, jak i kurkuma, znane są ze wspomagania układu trawiennego. Pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i enzymów, które ułatwiają trawienie. Dzięki temu szot z tymi składnikami łagodzi dolegliwości gastryczne, takie jak wzdęcia, zgaga, nudności czy bóle brzucha. Poprawia też perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Jak przygotować szot na odporność

Shot z imbirem i kurkumą - zdrowotne właściwości, przepis

Aby w pełni wykorzystać prozdrowotny potencjał imbiru i kurkumy, warto pić szot z tych składników regularnie. Oto kilka porad, jak przygotować smaczny i zdrowy napój wzmacniający odporność organizmu:

  • Używaj świeżych korzeni, gdyż mają najwięcej wartości odżywczych.
  • Możesz dodać sok z owoców cytrusowych (np. grejpfruta, pomarańczy), które same działają na odporność.
  • Oprócz miodu, dosłodź szot miodem manuka lub syropem z agawy – mają właściwości bakteriobójcze.
  • Dodaj odrobinę pieprzu cayenne lub chili dla większej pikantności i rozgrzewającego efektu.
  • Pij szot codziennie rano i wieczorem, najlepiej na czczo przed jedzeniem.

Szot z imbirem i kurkumą na odchudzanie

Regularne picie szotu z imbirem i kurkumą może także pomóc schudnąć. Oba składniki działają rozgrzewająco, przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto zmniejszają wchłanianie tłuszczów z jelit i obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi. Badania wykazały, że suplementy z imbirem i kurkumą redukują tkankę tłuszczową brzucha.

Szot imbirowo-kurkumowy najlepiej pić przed śniadaniem i kolacją, aby wspomóc spalanie kalorii oraz kontrolować apetyt.

Co więcej, imbir i kurkuma poprawiają wydzielanie żółci, co pomaga usunąć z żołądka i jelit toksyny powstające podczas przemiany materii. Dzięki temu organizm oczyszcza się z nagromadzonych zbędnych produktów spalania.

Szot z kurkumą i imbirem na trawienie

Z uwagi na rozgrzewające i prokinetyczne działanie, szot z imbirem i kurkumą sprawdzi się także doskonale przy problemach trawiennych. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, soku żołądkowego i żółci, przez co ułatwia trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

Ponadto oba składniki mają silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzą stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit. Mogą ulżyć przy zgadze, nieżycie, zapaleniu jelit, a nawet chorobie wrzodowej. Imbir i kurkuma rozluźniają mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, łagodząc skurcze, wzdęcia i bóle brzucha.

Regularne picie naparu z tych przypraw może także złagodzić objawy zespołu jelita wrażliwego IBS, ponieważ obniża nadwrażliwość na bodźce ze strony przewodu pokarmowego. Szot wspomoże więc trawienie i zmniejszy dyskomfort wielu osób z problemami gastrycznymi.

Podsumowanie

Szot z imbiru i kurkumy to coraz popularniejszy napój łączący w sobie wyjątkowe właściwości zdrowotne obu składników. Regularne picie takiego shotu imbir kurkuma wzmacnia odporność, poprawia trawienie, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Może również przyspieszać metabolizm i wspomagać odchudzanie. Przygotowanie domowego szotu z kurkumy i imbiru jest bardzo proste, a efekty regularnego picia napoju są imponujące.

Kurkuma i imbir zawierają cenne związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i antyoksydacyjnym. Dlatego shot imbir kurkuma tak skutecznie wzmacnia odporność i przyśpiesza powrót do zdrowia po chorobach. Oba składniki rozgrzewają również organizm, pobudzają przemianę materii i wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. W rezultacie shot z kurkumy i imbiru może być pomocny w odchudzaniu.

Szot imbir kurkuma dodatkowo stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych i soków żołądkowych, dzięki czemu poprawia trawienie i łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, zmniejsza wzdęcia, bóle brzucha i inne objawy zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Warto zatem pić go regularnie dla zdrowia i dobrej kondycji organizmu.

Podsumowując, szot z imbiru i kurkumy to prawdziwa bomba witaminowa o szerokim spektrum korzyści zdrowotnych. Jego codzienne picie poprawia odporność, trawienie i metabolizm, a także wspiera odchudzanie. Gorąco polecamy ten prozdrowotny napój!

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Odkryj Sekrety Warzywniaka na Balkonie - Blog pełen praktycznych wskazówek
  2. Puree z ziemniaków - przepis, ziemniaki puree, puree ziemniaczane
  3. Bułka z jagodami - przepis na domowe bulki z jagodami
  4. Zastosowanie mączki bazaltowej: klucz do zdrowia roślin i gleby
  5. Wegańskie śniadanie - pyszne wegańskie śniadania na dobry początek dnia
Autor Michał Mazurski
Michał Mazurski

Jako agronom specjalizuję się w nawozach i ochronie roślin. Dzielę się fachową wiedzą, jakie preparaty dolistne i doglebowe stosować przy uprawie warzyw i ziół w doniczkach, aby zapewnić bujny wzrost i uchronić je przed chorobami oraz szkodnikami

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Przepisy z chia - zdrowe i smaczne dania z nasionami chia
PrzepisyPrzepisy z chia - zdrowe i smaczne dania z nasionami chia

Poznaj przepisy na zdrowe i smaczne dania z nasionami chia! Dowiedz się, jak urozmaicić śniadania, desery, przekąski i dania obiadowe dzięki tym pełnym składników odżywczych nasionom. Przeczytaj o pomysłach na chlebki, smoothie, musli i sosy z superfood jakim jest chia!