Przepis na ciastka marchewkowe - pyszne i zdrowe ciasteczka z marchewki

Przepis na ciastka marchewkowe - pyszne i zdrowe ciasteczka z marchewki
Autor Natalia Sorek
Natalia Sorek22.01.2024 | 6 min.

Ciastka marchewkowe przepis to idealny sposób na smaczne i zdrowe wypieki. Marchewka dostarcza dużo witamin, błonnika i słodyczy, dzięki czemu powstaje wyśmienite, lekkie ciasto. W tym artykule znajdziesz sprawdzony przepis na pyszne ciasteczka marchewkowe krok po kroku. Dowiesz się, jakie składniki wybrać, jak przygotować i upiec perfekcyjne ciastka marchewkowe. Zapraszam do lektury!

Kluczowe wnioski:
  • Ciastka marchewkowe są zdrowe i smaczne.
  • Kluczowy jest dobór dojrzałych marchewek.
  • Ciasto marchewkowe nie wymaga długiego pieczenia.
  • Można dodać bakalie i orzechy.
  • Ciastka marchewkowe długo zachowują świeżość.

Przepis na pyszne ciastka z marchewki

Ciastka z marchewki to przepyszny i zdrowy pomysł na domowe wypieki. Te rozpływające się w ustach ciasteczka marchewkowe są pełne witamin i minerałów z marchewki oraz korzennych przypraw, które dodatkowo wzbogacają ich smak. Pyszny zapach piekących się kruchych ciastek marchewkowych rozchodzi się po całym domu.

Aby upiec idealne ciastka marchewkowe, wystarczy kilka prostych składników. Oczywiście najważniejsza jest świeża, dojrzała marchewka. Im lepiej wyczuwalny jej słodki, korzenny smak, tym lepsze będą ciastka. Oprócz marchewki potrzebne będą jeszcze: mąka, cukier, olej, jajka i ulubione przyprawy do piernika - najlepiej cynamon i gałka muszkatołowa.

Jakie dodatki wybrać do ciasta?

Klasyczne ciasto marchewkowe ze wspomnianych wyżej składników jest już wystarczająco smaczne. Można jednak dodać do niego bakalie, orzechy lub suszone owoce i uzyskać jeszcze ciekawsze smaki i faktury.

Świetnie sprawdzą się rodzynki, żurawina, pokrojone daktyle lub suszone morele. Z orzechów polecam włoskie lub laskowe. Te dodatki sprawią, że ciastka marchewkowe będą jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne.

Smaczne i zdrowe ciasteczka marchewkowe

Ciasteczka z marchewki to prawdziwa bomba witaminowa i smakowa. Marchewka dostarcza beta karotenu, witamin A, C, K, potasu, magnezu i błonnika. Dlatego ciastka marchewkowe są takie zdrowe i pożywne.

Zawierają równocześnie naturalny cukier z marchewki, który sprawia, że mają przyjemny, słodkawy smak. Doskonale nadają się więc nawet dla osób na diecie, ponieważ zaspokajają chęć na coś słodkiego w zdrowy sposób.

Ciastka marchewkowe to obowiązkowy element każdego zdrowego jadłospisu. Dostarczają wielu cennych składników odżywczych i witamin, a przy tym są przepyszne!

Jak przygotować ciasto marchewkowe?

Przygotowanie ciasta na ciastka z marchewki jest banalnie proste. Należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach ok. 300 g obranej marchewki. Można też zblendować ją na gładką masę.

Marchewkę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, olejem i jajkami na gładkie ciasto. Na koniec dodać przyprawy do smaku. Wyrobić ciasto i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut.

Czytaj więcej: Odkryj Przepis na Ciasto Dyniowe z Powidłami i Surowej Dyni

Jak upiec ciastka z marchewką i cukrem?

Po odpoczynku ciasto wykłada się łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając niewielkie kopce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia.

Upieczone ciastka marchewkowe przekłada się na kratkę do ostygnięcia. Można je polukrować cukrem pudrem lub polewa lukrem. Ciastka z marchewką najlepiej smakują lekko ciepłe, rozpływające się w ustach.

Pyszne, cynamonowe i korzenne - na pewno każdy je pokocha od pierwszego gryza! Smacznego!

Dodatki do ciasta marchewkowego - jakie wybrać?

Przepis na ciastka marchewkowe - pyszne i zdrowe ciasteczka z marchewki
Składnik Ilość
Marchewka 300 g
Mąka pszenna 300 g
Cukier 150 g
Olej 100 ml
Jaja 2 sztuki

Jeśli chodzi o dodatki smakowe, to najlepiej sprawdzają się: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki i wanilia. Można też dodać bakalie lub orzechy.

Które bakalie lub orzechy wybrać?

  • Rodzynki
  • Żurawina suszona
  • Pokrojone daktyle
  • Pokrojone morele suszone
  • Orzechy laskowe lub włoskie

Te składniki wzbogacą smak, strukturę i wartość odżywczą ciastek marchewkowych. W zależności od upodobań można wybrać jeden lub kilka z nich.

Ile trzeba gotować marchewkę do ciastek?

Marchewki do ciasta na ciastka nie trzeba gotować! Wystarczy ją tylko zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zblendować. Surowa marchewka ma więcej wartości odżywczych i naturalnego słodkiego smaku.

Jeśli jednak wolisz miękką konsystencję, możesz marchewkę zblendować z niewielką ilością wody lub mleka (ok 100 ml) na jednolitą masę. Gotowanie marchewki przed dodaniem do ciasta nie jest konieczne.

Jak długo piec ciastka marchewkowe w piekarniku?

Ciastka marchewkowe powinny piec się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Dokładny czas pieczenia zależy jednak od wielkości blachy, grubości ciastek oraz piekarnika.

Aby sprawdzić, czy ciastka są już gotowe, należy wbiec wykałaczkę w bok ciastka. Jeśli wychodzi sucha - ciastka są upieczone. Można je wtedy wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Pamiętaj, aby po wyjęciu z piekarnika nie układać ciastek marchewkowych od razu warstwowo, bo będą nadal miękkie w środku i się zlepią. Stopniowo stężeją schładzając się na kratce.

Podsumowanie

Przepis na ciasteczka marchewkowe to strzał w dziesiątkę! Te pyszne, cynamonowe ciastka z marchewki są bardzo proste w przygotowaniu, a dostarczają wielu wartości odżywczych. Wystarczy zetrzeć na tarce świeżą, słodką marchewkę i wymieszać ją z podstawowymi składnikami na ciasto. Po wypieczeniu otrzymamy aromatyczne, rozpływające się w ustach kruche ciastka marchewkowe.

Marchewka sprawia, że ciasteczka są bardzo zdrowe i pożywne. Zawierają sporo beta karotenu, witamin, minerałów i błonnika. Dodatkowo marchew dostarcza naturalnego cukru, który nadaje im słodkawego smaku. Ciastka z marchewki można też wzbogacić bakaliami, orzechami lub suszonymi owocami i uzyskać jeszcze ciekawsze kombinacje smakowe.

Niezwykle ważny jest wybór dojrzałej, słodkiej marchewki, która w pełni "oddа" swój aromat w ciastkach. Im lepiej wyczuwalny jej smak, tym lepszy efekt końcowy. Ciastka marchewkowe ze świeżej, pełnowartościowej marchwi są po prostu przepyszne! Na pewno każdy się w nie zakocha od pierwszego gryza.

Podsumowując - warto upiec te wielowymiarowe w smaku ciasteczka. Choć składniki są proste, efekt końcowy zaskakuje. Krucha forma z zewnątrz kryje rozpływające się wnętrze. Połączenie słodyczy z nutą korzennych przypraw to paleta smaków, które trudno opisać słowami. Trzeba po prostu je zjeść!

Najczęściej zadawane pytania

Aby zrobić ciasto marchewkowe, należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach ok. 300 g obranej marchewki. Można też zblendować ją z odrobiną płynu na gładką masę. Następnie marchewkę wymieszać z podstawowymi składnikami ciasta: mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, olejem i jajkami. Na koniec dodać ulubione przyprawy np. cynamon i wszystko dobrze wyrobić.

Do ciasta marchewkowego najlepiej pasuje cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki. Można też dodać wanilię lub skórkę pomarańczową. Te przyprawy podkreślą słodko-korzenny smak marchewki.

Ciastka marchewkowe piecze się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut, do zarumienienia wierzchu. Dokładny czas zależy jednak od wielkości ciastek, grubości blachy i piekarnika.

Upieczone ciastka marchewkowe można przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 5-7 dni. Można je też zamrozić w woreczkach na ok. 3 miesiące. Nie zaleca się długotrwałego przechowywania w lodówce, bo wtedy ciastka tracą świeżość i miękną.

Tak, ciasto marchewkowe idealnie nadaje się do zamrażania. Po zagniataniu i 30 minutowym odpoczynku można je pokroić na mniejsze kawałki, zapakować w woreczki i umieścić w zamrażarce nawet na 3 miesiące. Wystarczy je później rozmrozić i upiec tak samo jak świeże.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Odkryj Sekrety Warzywniaka na Balkonie - Blog pełen praktycznych wskazówek
  2. Puree z ziemniaków - przepis, ziemniaki puree, puree ziemniaczane
  3. Bułka z jagodami - przepis na domowe bulki z jagodami
  4. Zastosowanie mączki bazaltowej: klucz do zdrowia roślin i gleby
  5. Zupy kremowe - Przepisy, Smaki, Inspiracje
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Natalia Sorek
Natalia Sorek

Jako ogrodniczka miejska specjalizuję się w uprawie ziół, warzyw i przypraw na niewielkich powierzchniach. Dzielę się sprawdzonymi technikami, jakie gatunki sprawdzą się na parapecie, werandzie czy balkonie. Piszę też o zastosowaniu ziół w kuchni, dodając przepisy kulinarne.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły