Przepisy

Pieczone ziemniaki przepis - jak zrobić ziemniaki w piekarniku

Autor Teresa Kowal
Teresa Kowal28.12.20235 min.
Pieczone ziemniaki przepis - jak zrobić ziemniaki w piekarniku

Pieczone ziemniaki przepis to świetny sposób na przygotowanie smacznego, zdrowego i sycącego dania. W tym artykule dowiesz się, jak łatwo upiec ziemniaki w piekarniku oraz jakie odmiany najlepiej nadają się do pieczenia. Przygotujemy ziemniaki krok po kroku - od obrania, przez mycie, po określenie optymalnego czasu i temperatury pieczenia.

Kluczowe wnioski:
  • Ziemniaki najlepiej piec w mundurkach dla większego aromatu.
  • Do pieczenia nadają się odmiany mączyste, np. opal.
  • Ziemniaki pierz przed pieczeniem, posyp solą i ziołami.
  • Piecz w temperaturze 190-220°C przez ok. 45-60 minut.
  • Sprawdzaj miękkość widelcem w trakcie pieczenia.

Ziemniaki pieczone w skórce

Pieczenie ziemniaków w skórkach to świetny sposób na uzyskanie aromatycznego, chrupiącego efektu. Skórka podczas pieczenia staje się chrupiąca, a miąższ ziemniaka pozostaje puszysty i lekko kremowy. Co ważne, pieczenie bulw w mundurkach pozwala zachować więcej wartości odżywczych - witamin, minerałów oraz błonnika.

Aby upiec ziemniaki w skórkach, wybierz średniej wielkości, regularne kształtem bulwy. Ziemniaki umyj dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą, usuń zabrudzenia. Na tym etapie nie obieraj ich ze skórki.

Jak przygotować ziemniaki do pieczenia w skórkach?

Przed włożeniem umytych ziemniaków do piekarnika, przecięta brzytwą lub nożem skórkę w kilku miejscach. Pozwoli to na swobodne "oddychanie" bulwom, dzięki czemu będą równomiernie pieczone.

Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, np. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp solą oraz ulubionymi ziołami. Możesz dodać także oliwę z oliwek, masło lub olej roślinny. Włóż ziemniaki do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45-60 minut w temperaturze 190-220°C, aż do miękkości (sprawdzaj widelcem). Podawaj gorące, posypane dodatkową solą, pieprzem lub ziołami.

Jak wybrać ziemniaki do pieczenia

Nie wszystkie odmiany ziemniaków nadają się idealnie do pieczenia. Wybierając bulwy do upieczenia, zwróć uwagę na te cechy:

  • mączysta, puszysta konsystencja (po ugotowaniu),
  • regularny kształt i wielkość,
  • gładka skórka.

Wszystkie te parametry sprawiają, że ziemniak będzie piekł się równomiernie i rozwinie pożądaną konsystencję. Do pieczenia idealnie nadają się m.in. takie odmiany, jak opal, lazur czy bellarosa.

Jakie ziemniaki nie nadają się do pieczenia w piekarniku?

Nie polecamy do pieczenia odmian twardych, kruchych, "rozsypujących" się po ugotowaniu. Są to np. ziemniaki typu salad blue, kerrs pink czy czerwona kura. Po pieczeniu ich faktura będzie zbyt sucha i nieapetyczna.

Czytaj więcej: Idealne Rozwiązania dla Uprawy Kurkuma w Doniczce w Domowych Warunkach

Przygotowanie ziemniaków przed pieczeniem

Aby ziemniaki idealnie się upiekły, przygotuj je następująco:

  1. Umyj bulwy dokładnie pod bieżącą wodą szczoteczką, usuń wszelkie zabrudzenia.
  2. Większe ziemniaki przekrój na pół, aby piekły się równomiernie.
  3. Nałóż je na blachę wyłożoną papierem lub włóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Opryskaj oliwą z oliwek, masłem lub olejem rzepakowym dla większego aromatu.
  5. Posyp solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami prowansalskimi lub rozmarynem.

Przyprawione w ten sposób ziemniaki będą miały wyrazisty, kuszący zapach i smak. Możesz też posypać je startym serem, np. parmezanem lub pecorino przed końcem pieczenia.

Ziemniaki pieczone z solą i ziołami

Pieczone ziemniaki przepis - jak zrobić ziemniaki w piekarniku

Aby ziemniaki nabrały wyjątkowego smaku i aromatu w trakcie pieczenia, warto przyprawić je ziołami. Najlepiej sprawdzą się:

  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • oregano,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • estragon.

Zioła dodaj samodzielnie lub w postaci gotowych mieszanek przypraw do ziemniaków lub frytek. Posyp nimi bulwy przed włożeniem do piekarnika. Możesz też polać je oliwą z oliwek wymieszaną z ulubionymi ziołami.

Najlepsze ziemniaki do pieczenia w piekarniku

Chcesz mieć pewność, że ziemniaki idealnie wypieką się i będą niezwykle smaczne? Postaw na sprawdzone odmiany polecane do pieczenia, takie jak:

Odmiana Charakterystyka
Opal Puszyste, delikatne. Świetna odmiana do puree.
Bellarosa Konkretne, lekko słodkawe. Dobrze trzymają kształt.
Lazur Mączyste, rozpadające się. Idealne do pieczenia.

Te odmiany ziemniaków sprawdzą się nie tylko do pieczenia, ale też dusznie, gotowania czy smażenia. Wybierz je, a na pewno nie zawiedziesz się efektem!

Czas i temperatura pieczenia ziemniaków

Aby ziemniaki piekły się równomiernie i były puszyste w środku, ustaw piekarnik na odpowiednią temperaturę i czas:

  • Temperatura: 190-220°C.
  • Czas pieczenia: ok. 45-60 minut.

Im większe ziemniaki, tym dłuższy czas pieczenia. W trakcie kontroluj stopień miękkości, wbijając w bulwy widelec lub nożyk. Gotowe ziemniaki powinny być miękkie w środku, a skórka chrupiąca. Podawaj je od razu po wyjęciu z piekarnika, posypane ulubionymi ziołami i przyprawami.

Pieczone ziemniaki to prosty w przygotowaniu, sycący dodatek lub danie, które zachwyci smakiem każdego!

Podsumowanie

Pieczone ziemniaki przepis to genialnie prosty i smaczny pomysł na domowe danie. W artykule wyjaśniono, jakie ziemniaki wybrać do pieczenia oraz jak przygotować je przed włożeniem do piekarnika. Przedstawiono przepis na ziemniaki pieczone w skórce z solą i ziołami dla większego aromatu. Podano sprawdzone odmiany idealne do pieczenia w piekarniku - opal, bellarosa i lazur.

Dowiesz się, jakiej temperatury i przez ile minut piec ziemniaki, by były puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Przepis zawiera cenne wskazówki, jak sprawdzać stopień miękkości ziemniaków w trakcie pieczenia. Na koniec zachęcamy, by podawać pieczone ziemniaki od razu z piekarnika, posypane solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

To wartościowe kompendium wiedzy dla każdego, kto chce samodzielnie przyrządzić wyjątkowo smaczne, aromatyczne ziemniaki w piekarniku. Krok po kroku dowiesz się, jak zrobić pyszne, chrupiące pieczone ziemniaki z puszystym wnętrzem i apetyczną skórką.

Zapraszamy do lektury kompletnego przewodnika po pieczonych ziemniakach od A do Z! To niezawodny przepis, który sprawdzi się zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych kucharzy.

Najczęstsze pytania

Do pieczenia najlepiej sprawdzą się odmiany mączyste, które po ugotowaniu mają puszystą, delikatną konsystencję. Polecamy ziemniaki opal, bellarosa lub lazur. Ważne, by miały gładką skórkę i regularny kształt.

Umyj ziemniaki szczoteczką, usuń zabrudzenia. Większe okazy przekrój na pół, aby piekły się równomiernie. Ułóż na blasze, opryskaj oliwą, posyp solą i ulubionymi ziołami. Przygotowane w ten sposób będą aromatyczne.

Ziemniaki piecz w temperaturze 190-220°C przez ok. 45-60 minut, w zależności od wielkości bulw. W trakcie pieczenia sprawdzaj miękkość widelcem. Gotowe ziemniaki powinny być miękkie w środku, a skórka chrupiąca.

Do pieczonych ziemniaków warto dodać sól oraz ulubione zioła, np. rozmaryn, tymianek, oregano, majeranek lub estragon. Możesz też posypać ziemniaki startym serem, aby były jeszcze smaczniejsze.

Podawaj pieczone ziemniaki od razu po wyjęciu z piekarnika. Są wtedy najsmaczniejsze - miękkie i puszyste w środku oraz aromatyczne. Posyp je dodatkową solą, pieprzem lub ulubionymi ziołami.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Odkryj Sekrety Warzywniaka na Balkonie - Blog pełen praktycznych wskazówek
  2. Puree z ziemniaków - przepis, ziemniaki puree, puree ziemniaczane
  3. Zielony koktajl przepis - Zdrowe smoothie z zielonych warzyw
  4. Zastosowanie mączki bazaltowej: klucz do zdrowia roślin i gleby
  5. Wegańskie śniadanie - pyszne wegańskie śniadania na dobry początek dnia
Autor Teresa Kowal
Teresa Kowal

Interesuję się ziołolecznictwem i właściwościami roślin. Przybliżam historie i ciekawostki na temat powszechnie uprawianych ziół i przypraw. Opisuję też jak stosować je w domowym ziołolecznictwie m.in. w postaci nalewek, maści czy olejków eterycznych.

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Przepisy z chia - zdrowe i smaczne dania z nasionami chia
PrzepisyPrzepisy z chia - zdrowe i smaczne dania z nasionami chia

Poznaj przepisy na zdrowe i smaczne dania z nasionami chia! Dowiedz się, jak urozmaicić śniadania, desery, przekąski i dania obiadowe dzięki tym pełnym składników odżywczych nasionom. Przeczytaj o pomysłach na chlebki, smoothie, musli i sosy z superfood jakim jest chia!