Pasta z czerwonej fasoli z puszki - przepis domowy

Pasta z czerwonej fasoli z puszki - przepis domowy
Autor Michał Mazurski
Michał Mazurski02.01.2024 | 6 min.

Pasta z czerwonej fasoli to smaczna i sycąca potrawa, którą można przygotować w kilka chwil. Wystarczy otworzyć puszkę czerwonej fasoli, dodać ulubione przyprawy i składniki, a następnie wymieszać wszystko z makaronem. Dzięki temu przepisowi z łatwością przygotujesz domowy obiad lub kolację dla całej rodziny.

Kluczowe wnioski:
  • Pasta z czerwonej fasoli to prosty w wykonaniu i smaczny posiłek
  • Potrawę przygotowuje się z makaronu i fasoli z puszki więc składniki są łatwo dostępne
  • Do pasty można dodać warzywa, kiełbasę lub inne ulubione składniki
  • Daniem można karmić całą rodzinę - dorośli jak i dzieci będą zachwyceni
  • Pyszna i pożywna pasta z fasoli to świetny pomysł na szybki obiad w domu

Gotuj smaczną pastę z fasoli

Pasta z czerwonej fasoli to danie, które można bardzo szybko przygotować w domu. Potrzebne składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni lub spiżarni. Dzięki temu w kilka chwil będziesz mógł cieszyć się sycącym i smacznym posiłkiem. Poniższy przepis pokaże Ci, jak łatwo ugotować tę pastę.

Na początek rozgrzej oliwę w garnku i podduś na niej posiekaną cebulę. Cebulę warto zeszklić, aby pasta była aromatyczna i złocista. Kiedy cebula się zmiękczy i zeszklą, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę wszystko razem podduś.

Teraz czas na kluczowy składnik, czyli czerwoną fasolę z puszki. Fasolę możesz dodać od razu z zalewą lub najpierw ją odsączyć. Smak pasty będzie delikatniejszy, gdy najpierw odcedzisz zalewę. Ale jeśli lubisz intensywniejsze dania, fasolę z zalewą też świetnie się sprawdzi.

Po dodaniu fasoli całość dokładnie wymieszaj i chwilę podduś. To pozwoli fasoli dobrze przesmażyć się z cebulą i czosnkiem. W tym momencie pasta powinna już dobrze pachnieć! Teraz pora na ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzą się zioła prowansalskie, ale możesz też dodać szczyptę chilli, pieprzu, majeranku czy innych przypraw wedle uznania.

Makaron i ser do pasty z fasoli

Kiedy fasola jest już zaprawiona, ugotuj makaron który chcesz podać do pasty - może to być dowolny krótki makaron, np. rurki, świderki, kokardki. Ugotuj go al dente, aby nie rozgotował się w pascie. Następnie makaron odcedź i dodaj do garnka z fasolą. Wszystko wymieszaj.

Teraz pozostało tylko talerze, polać pastę ulubionym sosem pomidorowym i posypać startym żółtym serem. Tak przygotowana pasta z czerwonej fasoli smakuje rewelacyjnie! Jest sycąca, aromatyczna i bardzo smaczna. Świetnie nadaje się na szybki obiad.

Smaż cebulę i czosnek na oliwie

Aby przygotować smaczną pastę z czerwonej fasoli, należy na początku podsmażyć na oliwie dwa bardzo ważne składniki - cebulę i czosnek. Dzięki temu cała pasta zyska apetyczny aromat i złocisty kolor. Do przygotowania około 4 porcji pasty warto użyć:

  • 1 większa cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy (najlepiej oliwa z oliwek lub olej rzepakowy)

Cebulę i czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Następnie rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij na niej cebulę. Powinna się zmiękczyć i lekko zeszklić. Gdy cebula będzie już zeszklona, dodaj czosnek i chwilę wszystko razem smaż. Taka baza z cebulą i czosnkiem zapewni pastę bardzo dobry smak!

Czytaj więcej: Wegański obiad z ziemniakami - zdrowa i smaczna propozycja

Dodaj pokrojoną czerwoną fasolę

Kluczowym składnikiem pasty jest oczywiście czerwona fasola. W tym przepisie używamy fasoli z puszki, która jest wygodna i zawsze dostępna w spiżarni. Do przygotowania pasty dla 4 osób potrzebujesz około 400g fasoli z puszki (2 średnie puszki).

Czerwoną fasolę możesz dodać do przesmażonej cebuli i czosnku w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojenie fasoli sprawi, że będzie się łatwiej nawijać na makaron. Ale jeśli wolisz fasolę w całości, też się idealnie sprawdzi.

Fasolę z puszki warto dodać razem z zalewą. Zawiera ona cenne składniki odżywcze i dzięki niej pasta będzie bardziej soczysta. No i przede wszystkim - intensywniejsza w smaku!

Po dodaniu fasoli wszystko razem dokładnie wymieszaj i chwilę smaż. Dzięki temu fasola dobrze łączy się z wcześniej przygotowaną bazą z cebuli i czosnku.

Przypraw pastę ulubionymi ziołami

Pasta z czerwonej fasoli z puszki - przepis domowy

Aby pasta z czerwonej fasoli była jeszcze smaczniejsza i ciekawsza, warto ją doprawić ulubionymi ziołami czy przyprawami. Pasują tutaj szczególnie zioła prowansalskie, majeranek, tymianek - ogólnie zioła, które dobrze komponują się z potrawami z fasoli i warzyw. Ale pastę możesz też doprawić do swojego gustu chili, pieprzem, bazylia itd.

Jakie przyprawy dodać do pasty z czerwonej fasoli?

Oto kilka propozycji przypraw, które świetnie pasują do pasty z fasoli:

  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • tymianek
  • bazylia
  • chilii
  • czarny pieprz

Wszystkie wymienione przyprawy dobrze komponują się z fasolą i dodadzą pastzie ciekawszego smaku. Możesz dodać po prostu te zioła, które najbardziej lubisz i które masz pod ręką.

Ugotuj makaron al dente do pasty

Bardzo ważnym elementem pasty z czerwonej fasoli jest makaron. Możesz użyć dowolnego krótkiego makaronu, np. rurki, świderki, kokardki, muszelki. Kluczowe jest, aby ugotować go al dente, czyli dość twardo.

Dzięki temu makaron:

  • zachowa kształt i nie rozgotuje się w pastę
  • będzie bardziej sycący

Odcedzony makaron al dente dodaj do przygotowanej pasty z fasoli i wszystko razem wymieszaj. Teraz już tylko talerze i podawaj!

Podawaj pastę z tartym serem

Żeby pasta z czerwonej fasoli była jeszcze smaczniejsza i bardziej sycąca, warto ją podawać z tartym żółtym serem. Pasuje tutaj doskonale popularny ser typu Gouda, Edamski, Cheddar lub inne żółte sery.

Oprócz sera, pastę możesz jeszcze polać ulubionym sosem pomidorowym. Świetnie komponuje się z fasolą! Dzięki temu będzie jeszcze smaczniej i ciekawiej. Smacznego!

Podsumowanie

Przygotowanie pasty z czerwonej fasoli to świetny pomysł na smaczny i sycący posiłek, który można ugotować w kilka chwil. Kluczowe jest odpowiednie przyprawienie fasoli z puszki oraz dodanie chrupiącego makaronu ugotowanego al dente. Warto też pamiętać o crispy bazie - podsmażonej cebuli i czosnku. Taka pasta z czerwonej fasoli smakuje rewelacyjnie i na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie.

Pasta z czerwonej fasoli z puszki to danie, które łatwo przygotować z prostych składników, które zwykle masz w kuchni. Wystarczy dodać ulubione przyprawy, makaron i starty ser, aby cieszyć się sycącym, aromatycznym i pysznym daniem. To świetna propozycja zarówno na szybki obiad, jak i na kolację dla gości. Gorąco polecamy spróbować!

Z podstawowych składników jak cebula, czosnek i czerwona fasola z puszki stworzysz w kilka chwil sycącą i aromatyczną pastę. Dodaj do niej chrupiący makaron, ulubione zioła i przyprawy a na koniec posyp wszystko tartym serem. Tak przygotowana pasta z fasoli czerwonej zachwyci zarówno dorosłych jak i dzieci!

Mamy nadzieję, że nasz przepis na domową pastę z czerwonej fasoli Ci się spodoba i skuszysz się na jej przygotowanie. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, a efekt zaskoczy nawet największych smakoszy! Smacznego!

Najczęściej zadawane pytania

Do przygotowania pasty z czerwonej fasoli potrzebujesz: czerwoną fasolę z puszki, cebulę, czosnek, ulubione zioła i przyprawy, oliwę do smażenia oraz makaron typu rurki, kokardki lub świderki. Dodatkowo możesz dodać pomidory, paprykę lub ulubione warzywa.

Przygotowanie pasty z czerwonej fasoli z puszki zajmuje około 30 minut. Najpierw trzeba podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać fasolę i przyprawy i na samym końcu wymieszać wszystko z makaronem.

Fasolę z puszki warto dodać razem z zalewą. Zawiera ona cenne składniki odżywcze i sprawi, że pasta będzie bardziej soczysta, intensywna w smaku i po prostu smaczniejsza. Odsączanie zalewy nie jest konieczne.

Do pasty z czerwonej fasoli najlepiej sprawdzi się krótki makaron typu rurki, świderki, kokardki lub muszelki. Makaron powinien być ugotowany al dente, czyli dość twardo, aby nie rozgotował się w pastę.

Do pasty świetnie pasują popularne żółte sery takie jak Gouda, Edamski, Cheddar, Mozzarella. Warto je zetrzeć na tarce i posypać pastę bezpośrednio przed podaniem. Sery dodadzą pastę pysznego smaku i sprawią, że będzie bardziej sycąca.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Odkryj Sekrety Warzywniaka na Balkonie - Blog pełen praktycznych wskazówek
  2. Puree z ziemniaków - przepis, ziemniaki puree, puree ziemniaczane
  3. Bułka z jagodami - przepis na domowe bulki z jagodami
  4. Zastosowanie mączki bazaltowej: klucz do zdrowia roślin i gleby
  5. Wegańskie śniadanie - pyszne wegańskie śniadania na dobry początek dnia
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Michał Mazurski
Michał Mazurski

Jako agronom specjalizuję się w nawozach i ochronie roślin. Dzielę się fachową wiedzą, jakie preparaty dolistne i doglebowe stosować przy uprawie warzyw i ziół w doniczkach, aby zapewnić bujny wzrost i uchronić je przed chorobami oraz szkodnikami

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły