Babeczki z cukinii - Przepis na muffinki cukiniowe

Babeczki z cukinii - Przepis na muffinki cukiniowe
Autor Teresa Kowal
Teresa Kowal14.01.2024 | 6 min.

Babeczki z cukinii to świetny pomysł na smaczny i zdrowy deser. Te małe, apetyczne muffinki, przygotowane z dodatkiem cukini, idealnie sprawdzą się zarówno na słodki poczęstunek, jak i na dodatek do obiadu. Wbrew pozorom, babeczki z cukinii są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować na gładką masę cukinię, jajka, mąkę i pozostałe składniki. Ciasto wylać do foremek i upiec w piekarniku. Można dowolnie eksperymentować z smakami i składnikami. Będą pyszne!

Kluczowe wnioski:
  • Babeczki z cukinii to oryginalny deser lub dodatek do obiadu.
  • Przygotowanie babeczek jest bardzo proste i szybkie.
  • Można dowolnie komponować smaki i składniki ciasta.
  • Upieczone babeczki z cukinią są aromatyczne i apetyczne.
  • To świetny pomysł na smaczny, domowy wypiek.

Składniki na babeczki z cukinii

Do przygotowania babeczek z cukinii potrzebne będą następujące składniki:

  • cukinia - ok. 400 g
  • jajka - 2-3 sztuki
  • mąka - 150 g
  • olej roślinny - 100 ml
  • cukier - 4-5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • bakalie, orzechy lub czekolada - opcjonalnie

Cukinia powinna być świeża, zielona i jędrna. Najlepsza będzie odmiana zielona malina lub złota. Warzywo myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Można również zetrzeć na wiórki lub zmiksować blenderem. Jajka, mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w misce.

Mąka pełnoziarnista lub bezglutenowa

Zamiast mąki pszennej można użyć mąki pełnoziarnistej, na przykład gryczanej, jaglanej lub orkiszowej. Wersja bezglutenowa przygotowana z mąki kukurydzianej, ryżowej lub gryczanej również będzie smaczna.

Dodatkowo do ciasta na babeczki warto dodać bakalie (rodzynki, żurawinę), posiekane orzechy lub czekoladę. Urozmaicą smak i wzbogacą muffinki w wartości odżywcze.

Sposób przygotowania ciasta na muffinki

Babeczki z cukinii przygotowuje się bardzo prosto i szybko. Starte warzywo mieszamy z pozostałymi składnikami z wyjątkiem bakali i orzechów. Te dodajemy na sam koniec aby się nie rozgotowały.

Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję bez grudek. Jeśli jest za gęste, można dodać mleka lub jogurtu naturalnego. Formy do babeczek smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.

Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Upieczone muffinki cukiniowe wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.

Czytaj więcej: Idealne Rozwiązania dla Uprawy Kurkuma w Doniczce w Domowych Warunkach

Dodatki smakowe do babeczek cukiniowych

Podstawowy przepis na babeczki z cukinią możemy urozmaicać na wiele sposobów, dodając ulubione dodatki. Pozwolą one wzbogacić smak i aromat muffinek.

Świetnie sprawdzą się:

  • serek wiejski, ricotta, twarożek lub ser feta - muffinki będą bardziej kremowe,
  • ziarna słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy laskowe, włoskie - chrupiący akcent,
  • suszone morele, żurawina, rodzynki, daktyle - słodki smak,
  • płatki owsiane - muffinki będą bardziej sycące,
  • kakao, czekolada - czekoladowy posmak.

Możliwości smakowych połączeń jest bardzo dużo. Babeczki z cukinią z serem feta, bakaliami albo orzechami są wyśmienite!

Babeczki z cukinią ze słodkimi dodatkami sprawdzą się idealnie jako deser, a w wersji słonej będą smacznym dodatkiem do obiadu.
Czas przygotowania 20 minut
Czas pieczenia 20-30 minut

Pieczenie babeczek z cukinii w piekarniku

Babeczki z cukinii - Przepis na muffinki cukiniowe

Babeczki z cukinii pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut, aż do suchego patyczka. Czas pieczenia muffinek może się nieznacznie różnić w zależności od wielkości foremek.

Mniejsze babeczki upieczą się szybciej niż te większe. Dlatego warto je kontrolować i wyciągać pojedyncze sztuki. Pod koniec pieczenia babeczek z cukinią, górne części muffinek mogą się lekko przyrumienić.

Jest to normalne, ponieważ zawierają cukier i składniki słodzące. Jeśli babeczki będą zbyt jasne, przykryjemy je na ostatnie 5 minut folią aluminiową. Wypieczone i ostudzone muffinki można polukrować dla lepszego smaku i wyglądu.

Przepis na babeczki z cukinią i serem feta

Bardzo ciekawym dodatkiem do babeczek cukiniowych, który nada im wyjątkowego, pikantnego smaku jest ser feta. Składniki na około 10 babeczek z cukinią i fetą to:

  • dwie młode cukinie,
  • 3 jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 100 g sera feta,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie lub bazylia.

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z mąką, jajkami, olejem i doprawiamy. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Pieczemy w formkach około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zamiast sera fety można użyć ulubionego sera, na przykład mozzarelli, gorgonzoli lub parmezanu. Świetnym pomysłem będzie też pesto bazyliowe, suszone pomidory lub oliwki.

Babeczki z cukinią z mąką orkiszową

Bardziej wartościową odmianą babeczek z cukinią są muffinki przygotowane na mące orkiszowej lub pełnoziarnistej. Mąkę pszenną można zastąpić mąką gryczaną, jaglaną, ryżową lub kukurydzianą uzyskując wersję bezglutenową.

Składniki:

  • dwie młode cukinie,
  • 3 jajka,
  • 150 g mąki orkiszowej lub gryczanej,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • bakalie lub orzechy.

Mąki pełnoziarniste mają wyraźny, orzechowy posmak, który doskonale komponuje się z dodatkiem bakali, pestek lub orzechów. Dzięki zastosowaniu mąki orkiszowej muffinki będą bardziej sycące i zdrowsze.

Podsumowanie

Babeczki z cukinii, czyli muffinki cukiniowe, to świetny pomysł na smaczny, zdrowy i prosty w wykonaniu deser. Wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z podstawowymi składnikami na ciasto i upiec w foremkach do babeczek. Możliwości smakowych połączeń jest bardzo dużo. Muffinki można przygotować na bazie mąki pszennej lub pełnoziarnistej, z dodatkiem bakalii, owoców, orzechów, nasion, sera i wielu innych składników.

Kluczowe zalety muffinek cukiniowych to ich uniwersalność, szybkość przygotowania i bogactwo witamin. Babeczki można podawać zarówno na słodko, jako deser, sałatkę owocową lub drugie śniadanie, ale również na słono, jako dodatek do obiadu. Pasują do dań mięsnych, rybnych oraz wegetariańskich.

Niniejszy artykuł zawiera wiele cennych wskazówek odnośnie przygotowania muffinek: podstawowy przepis, sposób wypieku, pomysły na ciekawe dodatki smakowe oraz odmiany babeczek na bazie mąki pełnoziarnistej. Dowiesz się jak w prosty i smaczny sposób wzbogacić swoją dietę oraz zaskoczyć domowników wybornym, domowym wypiekiem.

Mamy nadzieję, że babeczki cukiniowe na stałe zagościć w Twojej kuchni i zachęcą Cię do dalszych, kulinarnych eksperymentów z tym nietuzinkowym warzywem jakim jest cukinia!

Najczęściej zadawane pytania

Do przygotowania babeczek z cukinii potrzebujemy startej cukinii, jajek, mąki pszennej lub pełnoziarnistej, oleju roślinnego, cukru, proszku do pieczenia oraz opcjonalnie bakalii, orzechów lub czekolady.

Z podanej w przepisie ilości składników (400 g cukinii, 2-3 jajka, 150 g mąki itd.) wychodzi zazwyczaj około 10-12 standardowych babeczek o średnicy ok. 7 cm.

Babeczki z cukinii pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Im większe foremki, tym dłuższy czas pieczenia. Małe babeczki upieką się nawet w 15-20 minut.

Upieczone i całkowicie wystudzone babeczki z cukinii możemy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3-4 dni. Można je również zamrozić na okres do 3 miesięcy.

Tak, babeczki z cukinii możemy piec bez cukru, stosując zamiennie miód, syrop klonowy lub stewię. Będą równie smaczne, a dodatkowo zdrowsze.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Odkryj Sekrety Warzywniaka na Balkonie - Blog pełen praktycznych wskazówek
  2. Puree z ziemniaków - przepis, ziemniaki puree, puree ziemniaczane
  3. Bułka z jagodami - przepis na domowe bulki z jagodami
  4. Zastosowanie mączki bazaltowej: klucz do zdrowia roślin i gleby
  5. Zupy kremowe - Przepisy, Smaki, Inspiracje
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Teresa Kowal
Teresa Kowal

Interesuję się ziołolecznictwem i właściwościami roślin. Przybliżam historie i ciekawostki na temat powszechnie uprawianych ziół i przypraw. Opisuję też jak stosować je w domowym ziołolecznictwie m.in. w postaci nalewek, maści czy olejków eterycznych.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły