Tarta malinowa z kisielem

Malinowa tarta w tłusty czwartek…

…a czemu nie. Pączków nie lubię smażyć, faworki to w ogóle dla mnie robota bez sensu. Tyle zachodu, a znikają jak kamfora

Tarta malinowa jest szybkim, strategicznie wyważonym rozwiązaniem.

Potrzebne będzie:

 na kruchy spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 180 g masła, zimnego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki lodowatej wody

 na wierzchnią warstwę

  • 150-200g mrożonych malin
  • mąka ziemniaczana – ok. 2 łyżek
  • cukier puder – 1 łyżka
  • 1 kisiel malinowy z cukrem

Składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować, do połączenia i otrzymania kruszonki. Tylko bez przesady. Wyjmujemy i zagniatamy w kulkę.

Ciasto można też zagnieść ręcznie – ja tak właśnie robię: mąkę, mąkę migdałową i zimne masło siekam szybko nożem,  dodaję resztę składników i wyrabiam ręcznie.

Ładuję do lodówki jeśli mam więcej czasu, jeśli nie to do zamrażarki. Powinno się dobrze schłodzić. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Ciasto ścieram na sylikonową formę, rozwałkowuję, nakłuwam widelcem i podpiekam ok. 10-15 minut. Wyciągam, nie czekam aż ostygnie tylko na jeszcze ciepłe wykładam mrożone maliny obtoczone w mące ziemniaczanej z cukrem pudrem.

Z powrotem do pieca i piekę jakieś 20-30 min, bez termoobiegu w 180 stopniach, aż obrzeże będzie ładnie zarumienione.

W tym czasie gotuję porcję malinowego kisielu – musi być dość gęsty, nie a’la gorący kubek tylko raczej jak galaretka. Wyciągam z pieca, nakładam kisiel i finito. Przed samym podaniem dekoruję lekko rozmrożonymi malinami.

Bon appetit

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Informuję Cię, że strona używa plików cookies(tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć ich używanie w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. więcej informacji o plikach cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close