Do czego wykorzystać skorupki jajek w warzywniku.

Skorupki od jaj są w moim warzywniku bardzo pożądanym surowcem.

Skorupki jaj składają się w ponad 95%  z minerałów. Głównie węglanu wapnia (37%), który jest niezbędny roślinom do zrównoważonego wzrostu i owocowania. Znajdują się w nich również: magnez, potas, żelazo i fosfor w zacnej ilości oraz taki śladowy pierwiastek jak mangan. Jeśli wszystkie te powody nie są wystarczające, aby zainteresować się wykorzystaniem skorupek jaj w ogrodzie, wspomnę nieśmiało, że za ich pomocą można ograniczać ekspansje ślimaków, a nawet pozbyć się wizyt takich nieproszonych gości jak sarny( sarny bardzo nie lubią zapachu jaj). Na mój taras sarny nie zaglądają, więc do tego skorupek jaj nie używam  .

Kompostowanie

Ameryki tym nie odkrywam, wiem. Większość osób właśnie do tego skorupek używa. Kruszymy i wrzucamy do kompostownika, a wszystkie minerały zostają w stworzonym kompoście. Mają tę dodatkową zaletę, że neutralizują pH gleby – zaletę, jeśli chce się obniżyć kwasowość gleby , jeśli się bowiem nie chce, zaleta znika.

Wapniowo-mineralny starter dla pomidorów

Wiem, niektórzy stukają się w czoło, ale na logikę. Dlaczego z pokruszonych skał dolomitowych pomidor może czerpać wapń, a ze skorupek jajecznych miałby mieć z tym problemy? Jak zajrzy tu jakiś chemik pewnikiem się dowiemy jaka jest różnica między CaCO3 MgCO3  , a – CaCO3  w ich przyswajaniu przez rośliny a na razie niech mi wolno będzie zaproponować zmielone skorupki jajek jako warstwę w podłożu dla sadzonek pomidorów. Garść na doniczkę jest dobrą proporcją. Minerały będą powoli się uwalniać do ziemi i nasza sadzonka będzie mniej narażona na suchą zgniliznę wierzchołkową w późniejszym etapie. Czysta ekologia ( pod warunkiem, że będą to jaja ekologiczne)

Nawóz mineralny dla wszystkich innych roślin

Kto powiedział, że tylko pomidory mają korzystać. Cukinie, ogórki, i inne warzywa też się nie obrażą. Najlepiej zmielić wysuszone skorupki w melakserze. Można sypnąć kilka łyżeczek pod krzaczek. W czasie podlewania dobroczynne składniki wnikną w  podłoże (węglan wapnia słabo rozpuszcza się w wodzie dlatego zmielenie go na pył i zmieszanie z glebą czyni go bardziej efektywnym). Szczególnie zadowolone będą z takiego pomysłu, szczypiorek, lawenda i szałwia posadzone w donicach.

Naturalna muszelka do siewów

Próbowałam, da się. Wprawdzie trzeba dojść do pewnej wprawy przy zgniataniu skorupek, a trzeba to koniecznie zrobić gdy przesadzamy wyrośniętą sadzonkę, jednakże mini pomidorki, czy sałaty całkiem zdrowo sobie rosły. Troszkę to moim zdaniem niewygodne, trzeba bowiem każdą skorupkę delikatnie przedziurkować by miała odpływ wody w razie zbyt hojnej ręki, wszystkie umieścić w wytłaczance, dla stabilności, a pod spód dać jeszcze coś nieprzemakalnego np tackę od warzyw z marketu, ale jeśli ktoś lubi eksperymenty, to czemu nie…

 

 

Komentarz do “Do czego wykorzystać skorupki jajek w warzywniku.

  • 26/02/2017 o 10:58
    Permalink

    Witaj Aniu !
    Świetny artykuł !O zastosowaniu skorupek z kurzych jajek tak naprawdę nie widziałem nic… Prowadzę małą ekologiczną hodowlę kur. Do tej pory wszystkie skorupki zjadały kurki, teraz będę je odpowiednio wykorzystywał.Na pewno warzywa na tym skorzystają 🙂

    Pozdrawiam,
    Seba1999 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *