Betalux karłowy

Beta (jak go zwą towarowi) to samokończąca, sztywnołodygowa odmiana. Wyrasta do ok. 30–40 cm, jej pędy są twarde i grube, a zwarte, zazwyczaj podwójne, grona wyrastają co ok. 2 liście. Ogólnie odmiana ta ma krzaczasty pokrój i rośnie przy tym dosyć słabo. Średniej wielkości kulistospłaszczone owoce (o wadze zazwyczaj od 50 do 70 g) mają mocno czerwoną żebrowaną skórkę, która – mimo tego, że jest raczej twarda – ma tendencję do pękania. Również czerwony miąższ odznacza się dużą mięsistością.

pomidor Beta

W balkonowym warzywniku

Moja opinia
Pomidor karłowy Betalux. Hmm, miałam go na balkonie raz. Rozsada kupiona na targu. Bardzo wcześnie kwitł i owocował. Miał mnóstwo, ale to mnóstwo owoców na krzaczku wysokości 40 cm, i największe niedobory magnezu jakich udało mi się doświadczyć w całej historii uprawy przeze mnie pomidorów w pojemnikach. W którymś momencie sprowokowałam jego wyglądem na forum, żywą dyskusję czy aby napewno to prawidłowa diagnoza. Ale wygląd i smak owoców potwierdził ją na szczęście. Na szczęście bo lepszy każdy niedobór niż wirus. Beta była kwaśna jak cytryna. Wyleciała więc z listy, ale…ma swoje zalety. Jest bardzo wczesna i bardzo plenna, no i ma mały krzak który nie potrzebuje podpór, idealny do donicy. Może należałoby dać jej drugą szansę z naciskiem na nawożenie bardziej dostosowane do jej potrzeb. Obawiam się jednak, że bez nawożenia mineralnego nie ma szansy na smaczne owoce z tej odmiany

 

Cechy

Owoc czerwony, średni
Wysokość krzaka 40cm, niski
Dni do zbioru 58

Opinie

Oceń Betalux karłowy

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<< wróć do listy

Informuję Cię, że strona używa plików cookies(tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć ich używanie w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. więcej informacji o plikach cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close