Szpinak

Szpinak

SzpinakSzpinak (łac. Spinacia oleracea) to warzywo wytwarzające rozetę liści. Jego liście  zawierają witaminę A (najwięcej ze wszystkich warzyw), witaminę C, B1 i B2, E oraz sole mineralne: żelazo, potas, fosfor, magnez, sód, jod i kwas foliowy. Szpinak jest niskokaloryczny. Można go spożywać na świeżo albo po przetworzeniu. Liście szpinaku mozna także zamrozić.

 

 

Uprawa

Szpinak najlepiej uprawiać na glebach cięższych, piaszczysto-gliniastych, żyznych, niezakwaszonych i w miarę wilgotnych, o odczynie obojętnym, ale w donicach doskonale udaje się na gotowym podłożu warzywnym z niewielkim dodatkiem dolomitu .

●  Gleba
Bogata, zatrzymująca wilgoć, kompostowa.
Pozycja
Półcień.
Tolerancja na mróz
Tak.
Nawożenie
Niewymagane, jeśli gleba zawiera sporo kompostu.
Dobre towarzystwo
Seler, kalafior, bakłażan, truskawka i kapusta
Rozstaw
Pojedyncze rośliny: 25 cm w każdą stronę (minimum)
Rzędy: 15 cm z 30 cm odstępem między rzędami (minimum)
Siew i sadzenie
Siać pod przykryciem wczesną wiosną (szpinak kiełkuje w ciemności) Warzywo można powtarzać jesienią. Pierwszy siew marzec-maj, przerwa i drugi siew od sierpnia do października.

Odmiany dobre do pojemników: do pojemników nadaje się każda odmiana

Moje Uwagi:
Szpinak należy dobrze podlewać. Gorące lub suche warunki mogą sprawić, że szpinak będzie wybijał szybko w kwiatostany. Powolny wzrost i żółknięcie liści wskazują na stres żywieniowy, należy wprowadzić wtedy dodatkowe nawożenie. Doskonale sprawdzi się w tym przypadku gnojówka z pokrzyw rozcieńczona w stosunku 1:20.  Szpinak znakomicie nadaje się jako przedplon lub poplon, i jest świetny do wszelkich pojemników, łącznie  ze skrzynkami balkonowymi. Szczególnie dobrze sprawuje się w tych z zbiornikiem nawadniającym.