Szpinak

Szpinak

SzpinakSzpinak (łac. Spinacia oleracea) to warzywo wytwarzające rozetę liści. Jego liście  zawierają witaminę A (najwięcej ze wszystkich warzyw), witaminę C, B1 i B2, E oraz sole mineralne: żelazo, potas, fosfor, magnez, sód, jod i kwas foliowy. Szpinak jest niskokaloryczny. Można go spożywać na świeżo albo po przetworzeniu. Liście szpinaku mozna także zamrozić.

 

 

Uprawa

Szpinak najlepiej uprawiać na glebach cięższych, piaszczysto-gliniastych, żyznych, niezakwaszonych i w miarę wilgotnych, o odczynie obojętnym, ale w donicach doskonale udaje się na gotowym podłożu warzywnym z niewielkim dodatkiem dolomitu .

●  Gleba
Bogata, zatrzymująca wilgoć, kompostowa.
Pozycja
Półcień.
Tolerancja na mróz
Tak.
Nawożenie
Niewymagane, jeśli gleba zawiera sporo kompostu.
Dobre towarzystwo
Seler, kalafior, bakłażan, truskawka i kapusta
Rozstaw
Pojedyncze rośliny: 25 cm w każdą stronę (minimum)
Rzędy: 15 cm z 30 cm odstępem między rzędami (minimum)
Siew i sadzenie
Siać pod przykryciem wczesną wiosną (szpinak kiełkuje w ciemności) Warzywo można powtarzać jesienią. Pierwszy siew marzec-maj, przerwa i drugi siew od sierpnia do października.

Odmiany dobre do pojemników: do pojemników nadaje się każda odmiana

Moje Uwagi:
Szpinak należy dobrze podlewać. Gorące lub suche warunki mogą sprawić, że szpinak będzie wybijał szybko w kwiatostany. Powolny wzrost i żółknięcie liści wskazują na stres żywieniowy, należy wprowadzić wtedy dodatkowe nawożenie. Doskonale sprawdzi się w tym przypadku gnojówka z pokrzyw rozcieńczona w stosunku 1:20.  Szpinak znakomicie nadaje się jako przedplon lub poplon, i jest świetny do wszelkich pojemników, łącznie  ze skrzynkami balkonowymi. Szczególnie dobrze sprawuje się w tych z zbiornikiem nawadniającym.

Informuję Cię, że strona używa plików cookies(tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć ich używanie w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. więcej informacji o plikach cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close