Łoboda ogrodowa

Łaboda ogrodowa
Łaboda ogrodowa

Łoboda ogrodowa jest bardzo starym warzywem, uprawianym od wieków.  Roślinę tę stosowano jako środek przeciwko dolegliwościom zdrowotnym, w późniejszych czasach doceniono ją także jako świetny dodatek do potraw. Przyrządza się ją jak szpinak. duszoną z czosnkiem lub innymi przyprawami. Przecier łobodowy pięknie barwi ciasto na makaron. Od dawna uprawiana była w ogrodach w krajach śródziemnomorskich, bo dobrze znosi upały. Jest bogata w witaminę A, a zawartość witaminy C  jest znacznie większa od ilości tej witaminy, którą znaleźć można w cytrynie. Dodatkowo łoboda ogrodowa posiada wiele mikro- i makroelementów (m.in. magnez i żelazo, czyli składniki niezbędne do normalnego funkcjonowania ludzkiego organizmu).

Uprawa

Łoboda lubi żyzną przepuszczalną ziemię, ale nie jest zbyt wymagająca w uprawie. Rośnie wysoka, dlatego warto ją sadzić jako naturalny parawan przeciw wiatrowy. Jeśli chcemy zahamować jej ekspansję wzwyż, uszczyknięcie stożka wzrostu spowoduje rozrastanie się rośliny na boki.

●  Gleba
Podłoże z dobrym drenażem, przepuszczalne humusowe podłoże ogrodnicze.
Pozycja
Pełne słońce, półcień
Tolerancja na mróz
Znosi niewielkie przymrozki.
Nawożenie
Nie ma potrzeby dodatkowego nawożenia, w razie żółknięcia liści podlewanie gnojówką roślinną – pokrzywa z mniszkiem.
Dobre towarzystwo
Każde. Szczególnie wskazane sadzenie w pobliżu roślin potrzebujących zacienienia i osłonięcia od wiatru.
Rozstaw w większych pojemnikach
Pojedyncze rośliny: 40 cm w każdą stronę (minimum)
Rzędy: 50 cm z 30 cm odstępem między wierszami (minimum)

Donica
powyżej 15l

Siew i sadzenie
Siać w marcu bezpośrednio w miejscu stałym

Zbiór   Od  lata do jesieni, poprzez uszczykiwanie świeżych pędów i liści.

 

Moje Uwagi:

Nie uprawiałam Łobody w doniczkach, a jedynie w większych pojemnikach razem z sałatą i paprykami. Wyrosła bardzo bujna. Muszę powiedzieć, że stanowiła nie małą ozdobę pojemnika. Aby móc cieszyć się nią jako warzywem, trzeba zasiać conajmniej 4 rośliny. Wtedy jednorazowy zbiór liści wystarczy na porcję potrawki. Można z jej dodatkiem gotować pierogi, tarty, zupy i potrawki – duszone pędy krojone drobno i okraszone tłuszczem lub twarogiem

Łoboda kumuluje w pędach substancje toksyczne, jeśli są one nagromadzone w glebie, dlatego warto wiedzieć w jakiej ziemi ją posadzicie. Nie lubi przelania, ale wymaga regularnego podlewania.

Informuję Cię, że strona używa plików cookies(tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć ich używanie w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. więcej informacji o plikach cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close