Kapusta

Kapusta

kapusta wiosenna Kapusta jest warzywem o bardzo wysokich walorach odżywczych i dietetycznych i zachowuje wiele z nich także po przetworzeniu i przygotowaniu do spożycia. Kapusta jest pokarmem niskokalorycznym. Podobnie jak inne warzywa kapustne zawiera sulforafan – związek o działaniu antyrakowym. Świeża kapusta jest bogatym źródłem witaminy C oraz w mniejszych ilościach witamin A, B1, B2, PP oraz składników mineralnych takich jak: potas, wapń, magnez, żelazo. Zawiera również ważne dla zdrowia człowieka takie składniki odżywcze – białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik oraz olejki eteryczne z udziałem siarki. Dezynfekuje i ułatwia gojenie ran, oparzeń, wrzodów, doskonale łagodzi skutki ukąszeń owadów, bóle reumatyczne, oczyszcza drogi oddechowe przy anginach i astmie. Kapusta kiszona przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii w przewodzie pokarmowym człowieka. Sok z kiszonej kapusty działa wzmacniająco na wątrobę, żołądek i śledzionę, poprawia apetyt, pomaga przy zaparciach.

Uprawa

Odmiany wczesne kapusty białej tworzą mniejsze główki i bardziej luźne, od odmian późnych. Najlepiej udaje się uprawiana rok po warzywach strączkowych: grochu lub fasoli. Ma niewielkie wymagania cieplne. Jej nasiona kiełkują już w temperaturze 5-10 st. C, w takiej też temperaturze dobrze rozwija się rozsada kapusty. Od wysiewu nasion do sadzenia rozsady upływa 6-8 tygodni, rozsadę odmian wczesnych przygotowuje się w inspekcie, a odmian późnych na rozsadniku.

●  Gleba
Bogata, głęboka gleba, przepuszczalna z dużą ilością dobrze zbutwiałego kompostu.
Pozycja
Pełne słońce.
Tolerancja na mróz
Tak.
Nawożenie
Kapusta głowiasta należy do warzyw o dużych wymaganiach pokarmowych. Dokarmiana w fazie wzrostu daje obfity plon. Odpowiednie są gnojówki pokrzywowe, obornik bydlęcy i kurzy ( rozcieńczony)
Dobre towarzystwo
Koper, mięta, tymianek, rumianek, kocimiętka, rozmaryn, szałwia, pomidor, seler, nasturcja
Rozstaw
Pojedyncze rośliny: 35 cm w każdą stronę (minimum)
Rzędy: 30 cm z 40 cm odstępem między wierszami (minimum)

Siew i sadzenie
Siać wczesną wiosną na rozsady w inspekcie, wysadzać na miejsce stałe w kwietniu.

Produkcja rozsady
Do produkcji rozsady można wykorzystywać doniczki pełne i pierścienie (o fi 5 -6 cm). Podłoże do ich napełniania powinno być lekkie, porowate, a jednocześnie dobrze zatrzymujące wilgoć i odpowiednio zasobne. Może być ono przygotowane z odkwaszonego torfu wysokiego, wzbogaconego kompostem i nawozami mineralnymi.  Skład przykładowego podłoża – 60% torfu + 25% kompostu + 10% ziemi gliniastodarniowej + 5% obornika krowiego. Do rozluźnienia można użyć perlitu lub wermikulitu. Dokarmiać można przefermentowaną gnojówką roślinną rozcieńczoną w stosunku 1 : 8.

Szkodniki i choroby
Ze szkodników najczęstszymi są Śmietka kapuściana, Pchełki ziemne, oraz gąsienice motyli: Tantniś krzyżowiaczek, Bielinek kapustnik, Piętnówka kapustnica, Błyszczka jarzynówka. Rzadziej problemy sprawiają Chowacze, Mszyce i Wciornastki.

Kapustę nawiedzają też choroby odgrzybowe takie jak czarna zgnilizna, zgorzel i mączniak rzekomy kapustnych.

Zbiór   Od wczesnej wiosny do wczesnego lata.

Odmiany

wczesne: Ditmarska, Pierwszy Zbiór, Haco (czerwona)

średnio wczesne: Cuor di bue grosso, Gloria di Enkhuizen 2

późne: Amager, Brunświcka, Kamienna Głowa, Landgedijker Dauer (czerwona), Kalikos (czerwona)

 

Moje Uwagi:

Uprawa pełnowymiarowej kapusty w donicy na balkonie to nieekonomiczny pomysł. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się na podwyższonych grządkach lub w tradycyjnym gruntowym warzywniku. Jednak jeśli bardzo chcecie spróbować takiej uprawy najlepiej wybrać odmianę stożkowatą, wczesną, którą można będzie skonsumować w obiadowej surówce, taką jak Cuor di bue grosso. Pamiętajcie, że trzeba przeznaczyć na nią spory pojemnik.
W lecie używajcie drobnej siateczki, aby uniknąć składania jaj motyli na spodniej stronie liści – gąsienice są łasuchami

Informuję Cię, że strona używa plików cookies(tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć ich używanie w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. więcej informacji o plikach cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close