Papryki półostre i ostre

Papryki półostre i ostre gościły na balkonie kolejny sezon, ale pierwszy w takiej licznej odsłonie. Wcześniej siałam zazwyczaj wydłubane z marketowych Chili nasionka, które doskonale kiełkowały i powtarzały cechy rodziców, mimo upychania w 5l doniczkach . Plonowały bardzo obficie i nie sprawiały większych problemów. W sezonie 2016 postanowiłam jednak poszerzyć uprawę. Odmiany były troszkę przypadkowe, bo zdecydowałam się dołączyć je do obsady pod wpływem forumowej lektury paprykowych wątków wczesną wiosną. Na biegu więc, skompletowałam kilka odmian do spróbowania. Hungarian Yellow Wax sprawdziła się znakomicie i na pewno ją powtórzę. Natomiast odmiana Pequena Amarilla była już raczej ostra i mało praktyczna do jedzenia na surowo, a takich odmian szukam. Jako papryczki przyprawowe sprawdziły się odmiany o malutkich owocach: Little Elf oraz Sangria Chili, natomiast fioletowa papryczka Purple Cayenne chociaż wyglądała bardzo ozdobnie, w smaku jak dla mnie była dusząca.

Wnioski w skrócie:

  • 10l donice w zupełności wystarczają, może warto by pomyśleć o jakiejś ściółce lub obsadzie dodatkowej np. ze smagliczek by uregulować gospodarkę wodną w pojemnikach i zwabić pszczoły, choć akurat na ich brak nie mogę narzekać.
  • Miejscówka pod chmurką była spoko. Barierka dawała im dostateczną osłonę przed wiatrem i nie zauważyłam by rosły lepiej lub gorzej od tych, które były ustawione pod dachem.
  • Jesienią kiedy padały ulewne deszcze doniczki zaczęły szwankować w temacie odprowadzania wody, jeden otwór to za mało.
  • Miałam drobne problemy z gąsieniczkami, w zasadzie nawet nie wiem co miało z nich wyrosnąć, ale były bardzo żarłoczne – trzeba być czujnym. Ręczne wyłapanie wystarczyło.
  • Nawożenie granulowanym obornikiem owczym i gnojówkami z pokrzyw i żywokostu w zupełności wystarczało.
  • Papryczki w monokulturze w donicach wyrosły większe od tych, które zasadziłam w skrzyniach z innymi gatunkami. Wychodzi na to, że konkurencja w postaci sałat, aksamitek i koktajlowych pomidorków była im nie w smak.
  • Muszę poszukać fajnych odmian o większych owocach i delikatnej ostrości, takich idealnych na kanapkę.

Jak to jest z tą ostrością papryk?

W 1912 roku Wilbur Scoville farmakolog,  jako pierwszy podszedł do problemu określenia w sposób naukowy i opracował prosty laboratoryjny test nazwany od jego imienia organoleptycznym testem Scovilla.

Osobom biorącym udział w teście podaje się próbki ostrych papryk, a ich zadaniem jest określenie jakiej ilości osłodzonej wody potrzeba, aby zneutralizować uczucie pieczenia. Ustalony w ten sposób stosunek rozcieńczenia jest nazywany SHU (Scoville Heat Unit) – skalą ostrości Scoville’a.

Metoda tańsza, od  laboratoryjnych testów do określania składu papryk, posiada jednak pewne ograniczenia. Ewidentnie jest bowiem zależna od sposobu w jaki reaguje na kapsaicynę  organizm osoby biorącej udział w badaniu. Bez wątpienia jednak skala Scoville’a jest najbardziej rozpwszechnionym sposobem orkeślania ostrości papryk.

Idąc więc jej śladem określa się ostrość papryk w następujący sposób:

  • Lekko Ostra 0 – 5,000 SHU
  • Średnio ostra: 5,000 – 20,000 SHU
  • Bardzo Ostra: 20,000 – 70,000 SHU
  • Extremalnie ostra: 70,000 – 300,000 SHU

W ostatnich latach wychodowane zostały nowe odmiany znacznie przekraczajaące poziom 300 000 SHU. Za najostrzejszą odmianę uznawana była Butha Jolokia z wynikim przekraczajacym 1mln SHU, wynik ten został już jednak poprawiony. Badana laboratoryjne pozowoliły określić poziom SHU czystej kapsaicyny na 15-16 mln.

Bardzo lubię ostrość, ale w granicach rozsądku, dlatego też interesują mnie odmiany lekko i średnio ostre. Choć jak widzicie skala ma sporą rozpiętość, a to co dla jednego będzie ledwo muśnięciem, dla innego jawi się wrotami piekieł.

Mam już przyszykowane kilka odmian, głównie pozyskanych poprzez wymianę z Forumowiczami: Peperoni Red, Bishop’s Crown, Chilhuacue Negro, Jamaican Red, Jamaican Gold, Cheiro Roxa, Rocoto Manzano Orange, oraz Aji Imbambura.

Wkrótce rozpocznę pierwsze siewy

Więcej o uprawie papryk w doniczkach:

Ostre papryki w doniczkach cz.1 Ostre papryki w doniczkach cz.1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *