Warzywa w miejskim tempie życia

Szybko, coraz szybciej…

Już od dawna nasze życie wygląda jak ciągła gonitwa. Szczęśliwcem ten, kto tego nie doświadcza. Niestety większość z nas ma dni wypełnione po brzegi różnymi zajęciami, a telefony i tablety dopełniają je za pomocą mediów społecznościowych…albo blogów 😉
Wieczory z rodziną na kanapie przy rundce Eurobiznesu, stały się rzadkie, niczym gatunki zagrożone wyginięciem. Jeśli już dysponujemy jakimś wolnym czasem, upychamy w niego tyle zajęć z cyklu life style, że i tak pęka w szwach. Bieganie, basen, zdrowe odżywianie…A ogród nawet taki mini i na balkonie nie jest bezobsługowy.

Oczywiście to nie to samo co pełnowymiarowy gruntowy warzywnik. Jest szansa, że nawet bardzo zapracowana osoba, doczeka się satysfakcjonujących plonów w pojemnikowej uprawie, stosując się do kilku jak uważam, bardzo pożytecznych wskazówek.

1. Uprawiaj rośliny łatwe w pielęgnacji

Jeśli czas, który możesz poświęcić warzywnikowi jest mocno ograniczony, nie sadź roślin wymagających szczególnej opieki. Warzywa takie jak pomidory, okra, fasola czy cukinia będą wymagały większego zaangażowania niż ziemniaki, bataty, papryka, zioła przyprawowe czy cebulka.
I chodzi tu nie tylko o czas poświęcony na pielęgnację, ale również o zbiory. Sałata jeśli nie zbierzesz jej na czas wybije w pęd kwiatowy, pomidor puści dziesiątki bocznych pędów na których będzie miał mniejsze i nieregularnie dojrzewające owoce, a fasola czy ketmia zwyczajnie złykowacieje i w miejsce smacznego warzywa stanie się materiałem nasiennym.
Ziemniaki i bataty w tym czasie, będą rosły niemal samoobsługowo, grzecznie czekając na zbiór. Malabar, będzie produkował coraz to nowe piętra liści, a cyklantera nawet jeśli kilka wcześniejszych owoców popęka z dojrzałości, nie przestanie produkować dziesiątek kolejnych. 

W świetle tych przemyśleń, można warzywa podzielić na trzy grupy: nieczasochłonne, nieczasochłonne warunkowo i czasochłonne na maxa.
I tak do roślin nie absorbujących czasowo zaliczyłabym:
Ziemniaki
Bataty
Papryki
Malabar
Cebulę
Marchew
oraz większość ziół przyprawowych
Do tych warunkowo ( warunkiem jest np. pilnowanie momentu zbiorów ):
Fasolę
Groch
Cyklanterę
Bób
Kukurydzę
Cukinię
Sałatę i inne listki
Ogórki
Rodzynek brazylijski
Kapustne typu jarmuż, czy pak-choi (te ze względu na ochronę przed szkodnikami)
A na maxa absorbujące są:
Pomidory szczególnie te wielkoowocowe
Bakłażany
i Ketmia
trzeba bowiem przy nich nie tylko pilnować momentu zbiorów, ale też wykonywać szereg pielęgnacyjnych zabiegów i stale monitorować stan nawodnienia i nawożenia.

2. Wybieraj rośliny odporne

Walka z chorobami zabiera naprawdę dużo czasu. I pomimo tego, że jestem zwolenniczką starych odmian, to w kilku przypadkach uważam, że rozsądniejszym rozwiązaniem są odmiany mieszańcowe, odporne na specyficzne dla gatunku choroby grzybowe czy wirusowe. Takie rośliny oprócz odporności mają zazwyczaj zwiększoną produktywność. Poszukajcie odmian F1 dedykowanych do upraw ekologicznych.

3. Wybieraj odmiany wysoko plonujące

Odmiany tych samych warzyw różnią się od siebie produktywnością z różnych powodów. Nie ma jednak nic bardziej frustrującego, od uprawiania przez cały sezon doniczki z bakłażanami z jednym tylko owocem 😉 Dobrze jest więc najpierw poczytać trochę o oferowanych przez rynek nasion odmianach, i wybrać te, które już genetycznie mają wpisane wydawanie na świat większej ilości potomstwa. Odmiany mniej plenne a bardziej egzotyczne w smaku czy wyglądzie są raczej dla osób, które mogą poświęcić im więcej czasu.

4. Sadź warzywa w pojemnikach samonawadniających, lub zainwestuj w system nawadniania

Uprawa warzyw w pojemnikach i doniczkach, to nieustający slalom z konewkami. Ziemia w pojemnikach wysycha niemal błyskawicznie. W czasie szczytowych letnich upałów balkonowy warzywnik był podlewany dwa, a nawet trzy razy dziennie i poświęcałam na to około 2 godzin czasu. Kompletnie nie realne dla kogoś kto pracuje na pełnym etacie a do tego prowadzi dom i zajmuje się dziećmi; lub pracuje, uczy się i twituje namiętnie ;). Dlatego też dobrodziejstwem są systemy nawadniania, które można podłączyć do zbiornika z wodą, lub pojemniki z rezerwuarami na wodę.
Takie pojemniki można kupić, ale również wykonać samemu.
Natomiast system nawadniania kropelkowego z timerem pozwoli nawet, bezstresowo wybrać się na urlop. No dobrze, prawie bezstresowo 😉

5. Ściółkuj

Nie zależnie pod tego czy w Twoich skrzynkach goszczą truskawki, pomidory czy inne rośliny, ściółkowanie to dobrodziejstwo. Nie ma chwastów, woda nie paruje z taką łatwością z pojemnika, a temperatura gleby w niej, jest bardziej stabilna. Jeśli do ściółkowania wybierzesz substancję organiczną np. zmieszany ze słomą kompost, to dodatkowo zapewnisz roślinom rezerwuar składników odżywczych. Ściółkowanie pojemników to duża oszczędność czasu i lepsze plony. Nadają się do tego słoma, kompost, chrobotek feniferowy, ale też specjalna włóknina, którą można kupić w sklepach ogrodniczych czy drobny żwir lub kora.

6. Wzbogacaj zawartość pojemników w substancje organiczne

Kompost, obornik, gnojówki roślinne, biohumus, mikoryza, Emy czyli efektywne mikroorganizmy, to wszystko dobrodziejstwa w uprawie pojemnikowej. Są pełne wysoko wykwalifikowanych pracowników: bakterii i grzybów, którzy zadbają o zrównoważony stan podłoża. Podnoszą zdolność gleby do zatrzymywania wody, pobudzają system korzeniowy roślin do wzrostu, i wspomagają odporność na warunki stresowe, takie jak okresowa susza czy zimno.
Czysto ekologiczne, łatwe w stosowaniu i w tym momencie już nawet niezbyt drogie preparaty z mikoryzą czy biohumusem są ogólnie dostępne w centrach ogrodniczych.

 

Podsumowując. Powyższe to naprawdę pojemnikowe pierwsze kroki, dla rozpoczynających przygodę z warzywami, ale każda podróż zaczyna się przecież od pierwszego kroku.

Tam gdzie nie ma słońca zbyt wiele idealna do pojemników będzie marzanka wonna.
Substancje organiczne i kwasy humusowe to doskonali pomocnicy w pojemnikowym ogrodzie. Czasem jednak trzeba sięgnąć po nawożenie mineralne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Informuję Cię, że strona używa plików cookies(tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć ich używanie w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. więcej informacji o plikach cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close