Szpinak z balkonowej skrzynki

Widzę, że na mojej grupie fejsbukowej rozgorzała dyskusja na temat szpinaku, a że jest kilka osób debiutujących z tą zieleninką na balkonach, tak szybciutko machnę artykulik.

Na wstępie pragnę donieść, że ściągę o szpinaku można znaleźć na blogu w zakładce portrety roślin. Tam są najistotniejsze podstawowe informacje na temat uprawy szpinaku.

Ale ponieważ co roku sieję szpinak do skrzynek jako przedplon i mam z nim spore doświadczenie, podzielę się moimi spostrzeżeniami dodatkowo tutaj.

Siew

Czy już czas?

Otóż, tak. Można już siać szpinak na balkonach. Szpinak kiełkuje już w temperaturze 2-3 stopni, ale najlepiej mu to idzie w okolicy 5-6 stopni, więc dobrze przygotowane podłoże ( chodzi mi o jego temperaturę) i włóknina na noc załatwią sprawę. Potem wprawdzie potrzebuje temperatury nieco wyższej czyli ok. 12 stopni, ale i takie dni już się pojawiają.Jeśli dzień jest chłodny po prostu zostawcie go pod włókniną.

Jak głęboko siać i w jakiej rozstawie?

Szpinak kiełkuje w ciemności, nie siejemy go więc rzutem na glebę. Głębokość siewu powinna wynosić ok. 1,5 cm tak by dobrze był przykryty ziemią. Jeśli chcecie uzyskać duże rośliny, siejemy punktowo po trzy ziarna w rozstawie 15 cm, i w późniejszym stadium pozostawiamy najmocniejszą roślinę. Jeśli zaś zależy nam na listkach do sałatek wysiewamy w rzędy oddalone od siebie o 30 cm. W skrzynce balkonowej obsada może być nieco gęstsza. Ja sieję w skrzynkę o szerokości 25 cm dwa rzędy w miarę równo oddalone od siebie i brzegów skrzynki.szpinak na balkonie

Jakie jest najlepsze miejsce i podłoże dla szpinaku?

„Szpinak jest primadonną” jak napisała Carol Klain w swojej książce. „Odmawia wyjścia na scenę w nieodpowiednich warunkach.” Co to oznacza? Otóż musi mieć dużo wilgoci i substancji odżywczych. Uprawa szpinaku w niezasilanym torfowym podłożu jest skazana na mizerne powodzenie. Najlepsza będzie ziemia kompostowa. Dobrze zrobi mu zasilanie herbatką kompostową, biohumusem a najlepiej granulowany obornik.

Kolejna kwestia, szpinak nie lubi ciepłej gleby. Jeśli więc wystawicie skrzynkę za barierkę w południowym słońcu to na bank, temperatura podłoża będzie dla szpinaku nieznośna. Dlatego lepiej jest powiesić skrzynkę do wewnątrz, tak by ziemia była w cieniu a listki w świetle.

Dalej, nie ma co sobie żałować, szpinakowe listki są świetnym przedplonem więc najlepiej siać je w każdą dziurę jeśli macie większe zbiorcze skrzynki, ale i w doniczki spokojnie można siać ile fabryka da. Odzyskacie je zanim trzeba będzie ich użyć do innych nasadzeń, a ponieważ szpinak po obróbce termicznej mocno się kurczy jeśli macie w zamiarze posiać go do późniejszego wykorzystania a nie na sałatki, jedna skrzynka nic nie wniesie.

nowalijki na balkonie szpinak w doniczce

W porze zbioru

Szpinak gdy tylko zrobi się nieco dłuższy dzień i temperatura zrobi się nieco wyższa, zaczyna wybijać w pędy kwiatowe. Jest warzywem dnia długiego ( kwitnie, gdy okres światła (długość dnia) przekroczy wartość krytyczną, dla niego specyficzną ) i powstrzymanie go przed tym jest bardzo trudne. Jednym ze sposobów jest regularne podlewanie, bo susza przyspiesza ten proces. Przez tą szczególną właściwość nie należy zwlekać ze zbiorami szpinaku, gdyż wykwitnięte rośliny są już niekulinarne. Gdy tylko rozeta osiągnie więc odpowiednią wielkość liści uprawę kończymy. Koniecznie przed kwitnieniem.

Szkodniki i choroby

Fajne w szpinaku jest to, że w zasadzie nie ma wrogów. Owszem czasem zdarza się mączniak rzekomy, ale większość odmian amatorskich jest na niego odporna.

Amatorami szpinaku są ptaszory różnej maści, jeśli więc zaglądają do Was tacy delikwenci trzeba młode rośliny zabezpieczyć. Lubią też szpinak nagie ślimaki, ale te rzadko pojawiają się na balkonach.

Odmiany

Od lat sieję Matadora i jestem z niego zadowolona. Próbowałam różnych np. Parysa F1, Zimowego Olbrzyma ( ten jest lepszy do siania jesiennego w grunt) Grety, Baby Leaf  i szczerze mówiąc nie widzę wielkich różnic w uprawie i smaku. Jest mnogość odmian mieszańcowych do upraw towarowych o dużej odporności na mączniaki, ale można je kupić jedynie w ilościach hurtowych. Może kiedyś pokuszę się o wysianie Remrandta lub Remboura jeśli znajdę kilka osób chętnych do zbiorowego zakupu 5 tysięcy nasion 😉

Przechowywanie

Nigdy nie zostawiajcie szpinaku po zbiorze. Zbieramy i natychmiast go w plastikową folię ze strunowym zamknięciem i do lodówki jeśli nie zamierzamy go przyrządzić od razu. Mrozić można zarówno szpinak surowy jak i blanszowany. Jak kto woli.

 

To chyba tyle. Powodzenia w uprawie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Informuję Cię, że strona używa plików cookies(tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć ich używanie w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. więcej informacji o plikach cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close