Posiej sobie bratka – kwiaty jadalne i ich smak.

Posiej sobie bratka – kwiaty jadalne i ich smak.

Kuchenne fanaberie czy interesujący i wartościowy składnik diety?

Osobiście uważam, że to drugie. Tak szybciutko napiszę więc o kwiatach jadalnych. Wprawdzie do kwietnego sezonu jeszcze kawałek drogi, ale ja niecierpliwie czekam chwili gdy będzie można znów pławić się w tych smakowych i estetycznych rozkoszach. Warto więc może przypomnieć, które kwiaty możemy konsumować i jakie doznania nas czekają.
Warto też pomyśleć o posianiu w najbliższych tygodniach jadalnej mieszanki kwietnej, która urozmaici wiosenne dania.
Ja dziś właśnie sieję aksamitki i bratki na wiosenną rozsadę. Pamiętajcie, że te kupione w doniczkach w ogrodniczych sklepach i kwiaciarniach były uprawiane najprawdopodobniej ze sporym dodatkiem chemicznych środków ochrony i sztucznych konserwowanych chemicznie nawozów. Nie nadają się do jedzenia. Dlatego warto przeznaczyć na własną rozsadę skrzynkę lub dwie.
 

Kwiaty jadalne i ich smak 

Aksamitka (Tagetes signata pumila) – jasno żółte i pomarańczowe kwiaty o lekko cytrusowym smaku.
Akacja – same kwiaty,no te to są super pycha, z miodowym posmakiem.
Bez czarny (Sambucus canadensis) – lekko słodkawy smak-uwaga, kwiaty czarnego bzu potrafią uczulać.
Bez lilak (Syringa vulgaris) – lawendowe kwiaty o intensywny aromacie i smaku cytryny.
Begonie – łagodny soczysty smak, świetne do sałatek
Bratek (Viola X Wittrockiana) – kwiaty o kolorze purpurowym, białym, żółtym mają słodki, cierpki smak.
Fiołek (Viola odorata) – kwiaty o kolorze ciemnofioletowym i białym o słodkim smaku, wyśmienite na kanapki i jako dodatek do serka białego.
Fiołek trójbarwny (Viola tricolor) – żółto fioletowo lawendowe kwiaty o kwaskowym posmaku. Można także jeść liście.
Floksy – nigdy nie próbowałam w zasadzie nie wiem dlaczego Obrazek
Goździk ogrodowy (Dianthus caryophyllus) – czerwone, różowe i białe kwiaty z posmakiem sama nie wiem czego.
Hibiskus – róża chińska (Hibiscus rosa sinensis) – kwiaty mają nieznacznie kwaskowy smak.
Liliowiec (Hemerocallis) -kolorowe kwiaty o słodkim posmaku i chrupiącej budowie sałaty, mogą być spożywane we wszystkich fazach wzrostu.
Lwie Paszcze – nie są zbyt smaczne, z lekkim posmakiem goryczki ;:306 ale można próbować. Ja raczej nie gustuję.
Mieczyk (Gladiolus spp.) – kwiaty o wielu kolorach mają strukturę i posmak sałaty. Ogrodowe hybrydy często nie mają zbyt interesujących walorów smakowych. Lepsze są odmiany ustalone.
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – żółte kwiaty mają smak miodu (jeśli są młode, starsze mają gorzki smak).
Malwa – jadalne są płatki malw, ale smaku nie znam.
Nagietek lekarski (Calendula officinalis) – wielobarwny kwiat o pieprznym smaku.
Nasturcja (Tropaeolum majus) – czerwone, żółte, i pomarańczowe kwiaty mają smak pieprzu. Jadamy także liście.
Niecierpek (Impatiens wallerana) – wielokolorowe małe kwiaty o łagodnym smaku.
Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) – drobne niebieskie kwiaty mają subtelny smak ogórka.
Ostropest plamisty (Silybum marianum) zarówno purpurowe kwiaty, liście jak i nasiona są jadalne.
Róża (Rosa spp) – ma delikatny owocowy smak.
Rumianek (Chamaemilum nobile) – kwiaty o posmaku jabłka.
Słonecznik – płatki mają lekki słonecznikowy posmak, łagodne
Stokrotka (Bellis perennis) – biało-żółte kwiaty z lekkim smakiem mięty. Sporo zależy od tego gdzie i w jakim towarzystwie rosły
Szałwia (Salvia officinalis) – lawendowo-niebieskie kwiaty o specyficznym smaku
Szczypiorek (Allium schoenoprasum) – lawendowo-różowe kwiaty przypominające pompony. Złożone z wielu małych kwiatuszków o smaku cebuli kuleczki.
Tulipany (Tulipa spp.) – wielokolorowe kwiaty z posmakiem chrupkiego ogórka. Nie jemy cebulek, bo są trujące.
Kwiaty dyni, cukinii, kabaczka – mają delikatny, słodkawy posmak tych warzyw.
Kwiaty groszku jadalnego (Pisum sativum (var. macrocarpon) – lekko słodkawy smak. Nie spożywamy kwiatów groszku ozdobnego, bo są toksyczne!

Oczywiście jadalne są również kwiaty drzew i krzewów owocowych oraz ziół i warzyw:
brzoskwinia, cytrusy, goździkowiec, grusza, jabłoń, jaśmin (nie jaśminowiec), judaszowiec, lipa, morela, pigwa, śliwka, wiśnia, anyż, bazylia, czosnek, kolendra, koniczyna, koper, lawenda, lubczyk, mięta, oregano, rozmaryn, rumianek, szałwia, lawenda, wrzos, wiesiołek, pierwiosnek, szczypiorek, ślaz, tymianek, żywokost. Powtarzam się? No tak.

Pewnie wielu nie wymieniłam, musiałabym zajrzeć do mądrej księgi Obrazek
Zastosowanie może być różne. Można na surowo, kandyzować, suszyć, podsmażać, zamrażać w lodzie lub maśle, zapiekać w cieście, no pomysłów naprawdę mnogość. Gdybyście chcieli większej porcji wiedzy polecam lekturę książek i blogu Małgosi Kalemba-Drożdż, dzięki której w dużej mierze stałam się kwiato- i chwastożercą.

Niestety kwiaty jadalne potrafią uczulać, więc radzę nie zaczynać od całej miski na raz Obrazek

Jeszcze jedno – Nie należy spożywać kwiatów co do których nie jesteście pewni pochodzenia lub jadalności. Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości lepiej zostańcie przy sałatce z sałaty.

Nadszedł czas na robienie rozsady

Nadszedł czas na robienie rozsady

Jak zrobić własną rozsadę? Czy w ogóle jest sens to robić? Czy może lepiej kupić gotowe rozsady gdy przyjdzie odpowiedni czas.

Robienie rozsad jest proste.

A ile satysfakcji daje… Poza tym wybór odmian w nasionach jest niepomiernie większy niż rozsad nawet na największym bazarku, nie mówiąc o tym, że większość sprzedających nawet nie podaje nazw tego co sprzedaje. Por, jest wczesny albo późny, a pomidor na przeciery albo na kanapki, ewentualnie malinowy. Tyle można się zazwyczaj dowiedzieć kupując gotowe rozsady. rozsada pomidorów

Jeśli więc macie wolny parapet do którego dociera odpowiednia ilość światła słonecznego nie ma nad czym się zastanawiać.

Z rozsady uprawiam głównie pomidory, papryki, miechunki, bakłażany, okrę oraz kapustne wszelkiej maści.

Częściowo robię również rozsady ogórków, porów i cebul, chociaż te z siewu wprost do skrzynki też się znakomicie udają.

Pojemniki do rozsad

Do produkcji rozsad oprócz kupnych wielodoniczek, czy pojemniczków, torfowych krążków lub torfodoniczek, można użyć kompletnie nie generujące dodatkowych kosztów patenty.torfowe doniczki

Za plastikowe opakowania jogurtów, serków, czy warzyw zapłaciliśmy już w cenie tych produktów. Dlaczego nie zrobić z nich pożytku jeszcze raz ? Recykling wszak jest cool i eko.

Zbieram opakowania przez większość zimy, by je móc wykorzystać właśnie do rozsad. Mam też kilkoro znajomych, którzy to samo robią dla mnie. Tym sposobem bardzo rzakubeczki po jogurtach na rozsadydko dokupuję plastikowe jednorazowe kubeczki, które są u mnie alternatywą doniczek.

Podłoże do rozsad

Używam ziemi do siewu i pikowana sprawdzonych firm. Nie wytwarzam własnego podłoża, jak to czynią niektórzy ogrodnicy. Głównie z wygodnictwa. Nie używam też ziemi z pleneru, bo tą trzeba by poddawać dodatkowym zabiegom. Do przepikowanych w większe pojemniki sadzonek dodaję odrobinę perlitu, gdyż większość gotowych podłoży składa się w dużej ilości z torfu, kurczącego się gdy ziemia wysycha. Startowa ilość nawozów w kupnych podłożach, czasem jest odrobinę zbyt duża dla niektórych odmian młodych siewek i mogą na nią zareagować niezbyt pozytywnie. Na szczęście zazwyczaj jest to przejściowy problem. Zdarzało mi się tak z pomidorami i miechunkami. Liścienie delikatnie podwijały im się pod spód, a pierwsza para listków troszkę za długo startowała ze wzrostem. Pozostaje wtedy przeczekać.

Gdy tylko liście właściwe pojawią się w pełnej krasie temat przemija, ustępując innym bólom głowy  Przecież mówiłam, że robienie rozsad to łatwizna.

Czytaj dalej

Informuję Cię, że strona używa plików cookies(tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć ich używanie w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. więcej informacji o plikach cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close