MARZEC

W marcu siewy trwają już na dobre. Oprócz wczesnych odmian chłodoodpornych, które możemy siać bezpośrednio do skrzynek na balkonie, rozpoczyna się czas robienia rozsad warzyw ciepłolubnych.

Oto marcowe  tabelki przypominajki :

 

legenda:

ikonka
oznacza – nie dotyczy
ikonka oznacza – łatwy w uprawie
ikonka oznacza – trudniejszy w uprawie

Rodzaj obsady

Gatunek


Okres kiełkowania w dniach/temp. gleby

Dni od siewu

do zbioru

Rozstawa w cm

dla rozsady 


Trudność uprawy w pojemnikach

Odmiany do pojemników

Wielkość pojemnika

Zalecenia uprawowe 

GŁÓWNA


POR

12-15/12 stop.C

140

12x20

dowolna

zależy od ilości roślin

Pikować po 30 dniach od wysiania, w rozstawie 2x2 do skrzyneczek. Po 50 dniach wysadzamy na miejsce docelowe. Zalecana uprawa współrzędna z marchwią.

GŁÓWNA

RODZYNEK BRAZYLIJSKI

10-14/20 stop.C

140

40x80

dowolna

zależy od ilości roślin

Pielęgnować jak pomidory (siew i pikowanie również). Niektóre odmiany wymagają podwiązywania.

GŁÓWNA

OKRA


18/20 stop.C

150

50x50

dowolna, choć lepsze są odmiany niższe

zależy od ilości roślin

Okra nie przepada za przesadzaniem, ostrożnie wysadzać rozsadę by nie uszkodzić korzeni. Nawożenie jak przy papryce. Zbiera się tylko młode owoce - kolby.

GŁÓWNA


SELER KORZENIOWY

20/18 stop.C

190

40x40

dowolna

Pikować  40 dni po wysianiu w rozstawie 5x5cm. Na miejsce stałe wysadzać po 75 dniach. Rośliny płycej posadzone daja większy plon.

PRZEDPLON


SAŁATA WCZESNA GŁOWIASTA

6-12/

12 stop.C

85

25x30

dowolna wczesna

zależy od ilości roślin

Pikować po 18 dni po wysiewie. Wysadzać do stałego pojemnika po 40 dniach. Zalecane przykrycie włókniną.

GŁÓWNA

POMIDOR

10-14/

20 stop.C

120

60x40

powyżej 10l na 1 roślinę

Pikować po około 18 dniach od siewu do doniczek o średnicy 6cm, następnie przesadzać po ok. kolejnych 20dniach do doniczek o średnicy 12-12cm. Na miejsce stałe wysadzać po 20 maja.

PRZEDPLON

BURAK LIŚCIOWY

12


60

15x30

dowolna

zależy od ilości roślin

Podobnie jak szpinak dobrze wpływa na postępujące po nim nasadzenia. Należy zbierać tylko młode liście.

 

Rodzaj obsady

Gatunek


Okres kiełkowania w dniach/temp. gleby

Dni od siewu

do zbioru

Rozstawa w cm

dla rozsady 


Trudność uprawy w pojemnikach

Odmiany do pojemników

Wielkość pojemnika

Zalecenia uprawowe 

GŁÓWNA


CEBULA

25 dni

120

20x10

dowolna

zależy od ilości roślin

Siać gęsto. Pikować po 30 dniach od wysiania, w rozstawie 10x10 do skrzyneczek. W kwietniu wysadzamy na miejsce docelowe. Zalecana uprawa współrzędna z marchwią. Cebula potrzebuje dużo fosforu i potasu. 

GŁÓWNA

RZODKIEWKA


7 dni

od 30

2x20

dowolna

zależy od ilości roślin

Głębokość wysiewu o. 2-3cm., bezpośrednio na miejsce stałe, najlepiej na początku marca. Młode listki można zbierać do sałatek.

GŁÓWNA

SAŁATA LISTKOWA

12 dni

od 45

15x15

dowolna

zależy od ilości roślin

Sałatę listlkową można uprawiać cały rok na parapecie okna i przez większość sezonu w skrzynkach ogrodowych. Wysiew co 2 tygodnie do końca czerwca. Zbiór na bieżąco.

GŁÓWNA


SELER NACIOWY

20/18 stop.C

120

60x40

zależy od ilości roślin

Nie lubi gleby zawierającej wapń. Uprawiac jak seler korzeniowy, ale umieszczać nieco głębiej w rowkach. Ogonki mozna wybielac za pomoca tuby kartonowej na 2 tygodnie przed zbiorem.

PRZEDPLON



SZPINAK

14 dni

od 40

5x10

dowolna 

zależy od ilości roślin

Kiełkuje w ciemności. Dzięki wytwarzaniu saponin do gleby dobrze wpływa na postępujące po nim nasadzenia. Należy zbierać tylko młode liście. Należy dbać o nawodnienie, przesuszony szybciej wybija w pedy kwiatowe. 

Czytaj więcej...

GŁÓWNA

GROCH ŁUSKOWY


10-14/

10 stop.C

70

3x30

dowolna

zależy od ilości roślin

Pikować po około 18 dniach od siewu do doniczek o średnicy 6cm, następnie przesadzać po ok. kolejnych 20dniach do doniczek o średnicy 12-12cm. Na miejsce stałe wysadzać po 20 maja. Wymaga podpór.

PRZEDPLON

BURAK ĆWIKŁOWY

12


70

10x25

dowolna kulista

zależy od ilości roślin

Podobnie jak szpinak dobrze wpływa na postępujące po nim nasadzenia. Wysiewać można nawet w lutym jeśli temp. w dniu osiągaja powyżej 6 st.C

Informuję Cię, że strona używa plików cookies(tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć ich używanie w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. więcej informacji o plikach cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close