Bakłażany w donicy

 

Debiutowałam z bakłażanami w zeszłym sezonie i był to debiut udany. Wybrałam wprawdzie trzy odmiany, z których jedna jest niejadalna, ale wszystkie miały owoce, nie chorowały i były bardzo zdobne. Jednym słowem bakłażany w donicy uprawiać można, a nawet trzeba

Wnioski w skrócie:

  • Pojemniki 10l są jednak nieco za małe, w przyszłym roku spróbuję w skrzyniach po jabłkach.
  • Miałam drobne problemy z przędziorkami, kłaniają się opryski prewencyjne.
  • Lepsze są odmiany o mniejszych owocach, Listada de Gandia była piękna i smaczna, ale miała tylko jeden owoc. A może po prostu potrzeba więcej składników odżywczych.
  • Konieczne jest dobre nawożenie, sprawdził się nawóz eko do pomidorów o podwyższonej zawartości potasu i gnojówka z żywokostu, ale i tak myślę, że za mało je nawoziłam.
  • Pomimo ciepłolubności bakłażanów, południowe słońce paliło im liście. Lepiej się czuły w świetle rozproszonym.

W nadchodzącym sezonie planuję nowości bakłażanowe: Apple Green , Bianca Rotonda Stumata di Rosa , Red China , Slim Jim, Chinese White Sword, oraz Czarnyj Krasawiec. Lista nie jest jeszcze zamknięta 😉 może coś jeszcze do niej dopiszę.

Trochę istotnej teorii:

Witaminy: A, B2, B3, B6, B9, C

Minerały: K, CI, P, S, Ca, Mg, Na

Bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna. Warzywo niezbyt jeszcze przez Polaków doceniane, o wielu prozdrowotnych właściwościach. Wpiera rozwój płodu, obniża ryzyko chorób związanych z wysokim ciśnieniem. W bakłażanie stwierdzono obecność terpenów, które inaktywują hormony steroidowe przyczyniające się do rozwoju niektórych typów nowotworów. Jako, że ma bardzo mało kalorii jest dobrym składnikiem diet odchudzających. Zawarte w owocach składniki odżywcze obniżają poziom cholesterolu i pomagają usunąć z organizmu nadmiar płynów. Jednym słowem warto go jeść, a co za tym idzie uprawiać też warto 🙂

Bakłażan jest wyjątkowo ciepłolubny, wymaga od 20-30 st. C , aby rosnąć i owocować. Przy temp. poniżej 15 stopni hamuje, a w temp. 0 st. zamiera. Dlatego należy wybierać dla niego miejsce zaciszne i słoneczne. Lubi glebę żyzną, bogatą w próchnicę i odpowiednio wilgotną. Ziemię w donicach należy więc sowicie nawieźć kompostem. Najlepsze będą plastikowe lub drewniane pojemniki o wielkości powyżej 25l ( zależnie od odmiany). Terakota i beton nie są dobrym wyborem dla bakłażanów z racji na zbytnią przepuszczalność tych materiałów.

Uprawa

Bakłażany uprawiamy z rozsady. Wysiew w drugiej połowie lutego do wielodoniczek lub kubeczków. Na ich wschody trzeba poczekać 10–20 dni, uzbrójcie się więc w cierpliwość. Ja za pierwszym razem czekałam i czekałam, aż zaczęły napadać mnie wątpliwości czy aby cokolwiek mi wykiełkuje.

Miejscem odpowiednim do jej wzrostu będzie południowy parapet. Wysadzamy bakłażany do pojemników pod koniec maja i sukcesywnie hartujemy. Te przeznaczone do gruntu (np. na podwyższone grządki) można wysadzić na początku czerwca, gdy ziemia będzie już dobrze ogrzana.

Kluczem do sukcesu w uprawie tego gatunku jest zapewnienie odpowiedniej ilości składników mineralnych – fosforu i wapnia oraz ograniczenie zasilania nawozami azotowymi (szczególnie w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców).  Oberżyna wykazuje dużą wrażliwość na zasolenie podłoża, co jest problemem w uprawie pojemnikowej, dlatego jeśli decydujemy się na stosowanie nawozów mineralnych, ich dawki trzeba starannie obliczać. Doskonałym rozwiązaniem jest zastosowanie naturalnych nawozów, o powolnym uwalnianiu składników i gnojówek roślinnych ( z żywokostu).

Zastosowanie

Zbiory owoców zaczyna się gdy jeszcze nie są w pełni dojrzałe, mają wtedy najlepsze walory smakowe. Te przejrzałe nabiorą goryczki i nie będą nadawały się do kuchennych eksperymentów.

Owoce oberżyny  wykorzystuje się do sałatek i zapiekanek przyrządzanych czy to na patelni, czy na grillu; poza tym można je faszerować oraz panierować. Ich smak świetnie współgra z cebulą, czosnkiem czy pomidorami. Aby pozbawić bakłażana goryczki występującej w niektórych mniejszych odmianach, warto pokroić go w plastry, posolić i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie należy plasterki opłukać i przetrzeć papierem.

 

3 thoughts on “Bakłażany w donicy

  • 02/03/2017 o 18:15
    Permalink

    Aniu czy bakłażan można posiać jeszcze w marcu?

    Odpowiedz
    • 04/03/2017 o 13:26
      Permalink

      Można. Niektóre bakłażany mają stosunkowo krótki okres wegetacji inne natomiast potrzebują więcej czasu. Ogólnie sianie oberżyn w lutym wynika z chęci przyspieszenia plonów, a nie z niezbędności. Listada de Gandia bakłażan średnio-późny (czyli taki o średnim okresie wegetacji) wysiany w marcu zacznie owocowanie w lipcu, czyli do zbiorów powinien być gotowy na początku sierpnia. Podobnie jest z innymi bakłażanami. Można je siać od lutego do kwietnia w zależności od odmiany, no i miejsca uprawy. Donicowe siałam w lutym i dosiewam teraz w marcu ( niektóre mi nie wykiełkowały i próbuje jeszcze raz 🙂 )

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Informuję Cię, że strona używa plików cookies(tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć ich używanie w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. więcej informacji o plikach cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close